SARKOZI PONOVO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Malverzacije bivšeg francuskog predsednika isplivale na videlo, trošio ilegalne milione na kampanju

BIVŠEM francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju se ponovo sudi.

САРКОЗИ ПОНОВО НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Малверзације бившег француског председника испливале на видело, трошио илегалне милионе на кампању

Ilustracija - Foto AP

U četvrtak je započelo suđenje u procesu u kojem je Sarkozi jedan od 14 optuženih, a tereti se za ilegalno finansiranje predsedničke kampanje 2012. godine. Iako je limit bio 22,5 miliona, sumnja se da je Sarkozi potrošio čak 44 miliona, učestvujući na mitinzima kao da je "rok zvezda".

Sumnja se da je novac obezbeđen lažnim fakturama koje je izdavalo preduzeće "Bigmalion", zaduženo za organizovanje mitinga. Sve je isplivalo na površinu kada je bivši zamenik direktora "Bigmaliona" Žerom Lavrije otkrio nepravilnosti pred TV-kamerama. Lažne fakture za neizvršene usluge upućivane su bivšoj stranici desnice UMP, koja je tako, faktički, finansirala deo kampanje.

Sarkozi nije prvooptuženi i ne tereti se za organizovanje ove prevare, ali je osumnjičen da se okoristio i da nije regaovao na opomene računovođa da se previše troši. Rizikuje godinu dana zatvora.

Njegovi advokati poriču da nije bio opomenut, kao i da ne može ponovo da bude osuđen, jer ga je u istoj aferi već sakcionisao Ustavni savet.

Bivši predsednik nije bio obavezan da se u četvrtak pojavi pred sudom, a biće saslušan 14. juna. Predviđeno je da proces traje do 23. juna.

Nikola Sarkozi je u jednoj drugoj aferi već osuđen krajem marta na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno, zbog korupcije i zloupotrebe uticaja. Bilo je to prvi put u savremeno doba da je jedan bivši francuski predsednik osuđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024