UGROŽEN SUVERENITET KINE? Peking protestuje zbog ulaska američkog ratnog broda na njihovu teritoriju

Tanjug

20. 05. 2021. u 08:50

KINA je danas saopštila da je američki ratni brod nelegalno ušao u njene teritorijalne vode u Južnom kineskom moru čime je ugrozio suverenitet zemlje i regionalnu stabilnost.

УГРОЖЕН СУВЕРЕНИТЕТ КИНЕ? Пекинг протестује због уласка америчког ратног брода на њихову територију

Foto: EPA

U saopštenju, južna komanda kineske mornarice navela je da je razarač UŠ Kurtis Vilbur, ušao u vode u blizini Paracelskih ostrva bez dozvole, dodajući da su njeni brodovi i avioni pratili američko plovilo.

Saopšteno je i da se Kina protivi američkoj akciji, koja je time narušila njen suverenitet i podriva regionalni mir i stabilnost.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač UŠ Kurtis Vilbur, naoružan vođenim raketama klase Ali Berk, izveo rutinski tranzit u blizini Paracelskih ostrva, nad kojima Kina, Tajvan i Vijetnam polažu pravo na suverenitet.

 - Jednostrano nametanje bilo kakvih zahteva za odobrenje ili obaveštavanje unapred za bezazlen prolaz nije dozvoljeno međunarodnim pravom - navodi se u saopštenju 7. flote američke mornarice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

BORINA SUPRUGA: Dubravka je lepotica koja izbegava da se slika - kraj nje je roker bacio sidro (FOTO)