UKRAJINA NE ODUSTAJE OD ČLANSTVA U NATO: Kijevu Skoplje uzor, za građane EU vrednija od Alijanse

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

19. 05. 2021. u 06:47

UKRAJINA je dobila obećanja od SAD, Francuske i Nemačke da će biti primljena u NATO, ali to je dugačak proces.

УКРАЈИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЧЛАНСТВА У НАТО: Кијеву Скопље узор, за грађане ЕУ вреднија од Алијансе

Foto: Arhiva "Novosti"

Severna Makedonija se kretala u tom smeru pre dvadeset godina i tek nedavno je postala članica te vojne organizacije. I Ukrajini treba vreme da bi bila punopravni član NATO, izjavila je Olga Stefanišina, potpredsednica ukrajinske vlade.

Sredinom juna planiran je samit NATO i ukrajinska opozicija traži od predsednika Vladimira Zelenskog (na slici) da on insistira da prisustvuje tom skupu u Briselu sa statusom gosta. Ali, ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitriju Kulebi je objašnjeno da ove godine nije planirano da se na samit NATO pozivaju predsednici država koje još nisu članice tog vojnog bloka.

Ranije su u Kijevu govorili kako bi Ukrajina mogla da u junu dobije "putnu kartu", odnosno koje etape mora da prođe da bi je primili u NATO. Ukrajinsko rukovodstvo veruje da će ulaskom u zapadnu Alijansu Ukrajina rešiti problem Donbasa.

Prema istraživanju "Socisa", ulazak u NATO podržava 52,5 odsto građana Ukrajine. Protiv je 30,5 odsto, a 5,4 odsto ne bi učestvovalo na referendumu, a 11,7 odsto nije želelo da odgovara na postavljeno pitanje.

Najmanje pristalica NATO je na istoku i jugu Ukrajine gde njih čak 84,4 odsto smatra da bi članstvo u toj organizaciji opteretilo državni budžet. Osim toga, 82 odsto jugoistočnog dela Ukrajine misli da bi ulazak u NATO pogoršao odnose sa Rusijom.

Kao i ranijih godina, ideja ulaska Ukrajine u Evropsku uniju je mnogo privlačnija nego ulazak u NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)