PODACI UNESKO: Pandemija zatvorila gotovo polovinu postavki

Novosti online

17. 05. 2021. u 13:52

POSEĆENOST muzeja će i u ovoj godini ostati na prošlogodišnjem, pokazuje izveštaj organizacije UNESKO. Prema podacima Muzejskog dokumentacionog centra, čak 43 odsto muzeja je ponovo zatvorilo svoja vrata zbog pandemije.

ПОДАЦИ УНЕСКО:  Пандемија затворила готово половину поставки

Foto V. Danilov

Mere delimičnog ili potpunog zatvaranja lane je postojalo u 83 procenta ispitanih držav, a za većinu njih mere se nisu primenjivale samo na državne muzeje, nego i na čitav muzejski sektor. Muzeji su bili zatvoreni prosečno 155 dana, odnosno nešto više od pet meseci, a najveći broj država bio je zatvoren 31 do 90 dana.

To je rezultiralo velikim padom posećenosti u proseku od 70 odsto, zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma čak i onih koji su uz sprovođenje epidemioloških mera ostali otvoreni. Čak 16 država imalo je više od 90 odsto smanjenje broja prodatih ulaznica.    

Nagli pad posetilaca imao je znatne finansijske posledice za muzeje, što je posebno nepogodno za one čiji prihodi u većoj meri zavise od prodaje ulaznica i organizacije događaja.

Prihodi muzeja u 2020. smanjili su se između 40 i 60 procenata, a mnoge institucije prijavljuju prihode koji su za 60 do 80 odsto niži u poređenju sa onima iz 2019.

Za četvrtinu država članica, subvencije za muzeje su ostale stabilne, a za četvrtinu su se čak i povećale, ponekad i za više od 20 odsto.

Čak tri četvrtine država članica smatra da postoje pretnje njihovim muzejima među kojima se ističu smanjenje prihoda i pitanje organizacije, sigurnost zbirki i njihove zaštite, smanjenje prihoda i gubitaka radnih mesta u sektoru.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a