ULOŽI 30 MILIONA RUBALJA I POSTANI - RUS: Zvanična Moskva odlučila da "zlatnim pasošima" privuče bogate strance

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

16. 05. 2021. u 08:25

U ŽELjI da privuku što više stranih bogatih investitora i Rusija namerava da im ponudi "zlatne pasoše" što već rade neke zemlje.

УЛОЖИ 30 МИЛИОНА РУБАЉА И ПОСТАНИ - РУС: Званична Москва одлучила да златним пасошима привуче богате странце

Foto V. N.

Ruska vlada sada radi na programu pojednostavljenog izdavanja dokumenta o stalnom boravku u Ruskoj Federaciji stranim biznismenima. Tu povlasticu će imati oni koji investiraju u Rusiju određenu sumu novca koja zasada još nije određena. Predlaže se da to bude najmanje 30 miliona rubalja (oko 340.000 evra). Predviđa se da bi prvi ruski pasoš strani biznismeni mogli početi da dobijaju tek krajem ove godine, kad Duma usvoji predlog zakona koji je predložila vlada.

Ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnikov kaže da se oko predloga da uslov za dobijanje stalnog boravka bude ulaganje od 30 miliona rubalja razgovara sa biznismenima i ruskim ekspertima. Taj novac bi strani biznismen trebalo da investira i otvori radna mesta, ili kupi nekretnine, objašnjava ministar Maksim Rešetnikov.

Na Zapadu se, inače, dokument koji dobijaju investitori uglavnom naziva "zlatnim pasošem".

Primera radi, Kipar "zlatni pasoš" daje biznismenima koji ulože u posao ili kupe nekretnine u vrednosti od dva miliona evra. Na Malti se državljanstvo dobija ako se u pet godina investira 500.000 evra i bespovratno uplati u Fond razvoja 650.000 evra. Na Novom Zelandu "zlatni pasoš" dobijaju osobe koje investiraju 10 miliona lokalnih dolara u roku od tri godine. Cena takvog pasoša u Australiji je pet miliona tamošnjih dolara, dok u Portugaliji košta milion evra. U Bugarskoj se "zlatni pasoš" može dobiti ako se kupe državne obveznice, tokom perioda od pet godina, za 512.000 evra.

Sve te pogodnosti odavno koriste ruski biznismeni, pa se može čuti termin "ruski kiprioti". Jedan od njih je suvlasnik aerodroma "Šeremetjevo" u Moskvi, Aleksandar Ponomarenko, zatim vlasnik grupe "Sintez" Leonid Lebedev, bivši vlasnik "Uralkalija" Dmitrij Ribolobljev i mnogi drugi.

LANE PODELjENO 656.000 PASOŠA

RUSKO državljanstvo je 2020. dobilo 656.300 stranaca, što je rekordan broj još od 2000. godine. Istovremeno, ruske vlasti su oduzele 280 pasoša ljudima kojima su dali svoje državljanstvo. U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da se državljanstvo oduzima, ako se naknadno utvrdi da su bili priloženi lažni dokumenti i onima koji ne poštuju obaveze građana Rusije. Takođe se oduzima državljanstvo i onima koji na bilo koji način nanose štetu Rusiji.

Ruski novinari tvrde da takve pasoše imaju stotine Rusa koje su ih dobile na Malti. Među njima je i "kralj aluminijuma" Oleg Deripaska. Dobro upućeni tvrde da je od ruskih biznismena Malta već dobila više od pola milijarde evra. Kad je Malta krenula sa prodajom "zlatnih pasoša" za njih su se prijavljivali i bivši ruski ministri kao i oni koji su bili na spiskovima zapadnih sankcija. Pasoš Malte pokušali su da dobiju i neki ruski biznismeni koji su pobegli, jer im je pretila zatvorska kazna.

Foto N. Skenderija

Oni koji podržavaju predlog ruske vlade da se olakša život i rad bogatih stranaca, podsećaju da je još Petar Prvi potpisao ukaz 27. aprila 1702. o privlačenju stranaca na službu u Rusiju. Svima se garantovala sloboda veroispovesti i velike privilegije. Petar

Prvi je smatrao da će građani Rusije mnogo toga korisno naučiti od stranaca. Istoričari kažu da je Petar Prvi uspeo da dovede u Rusiju na rad oko 80.000 stranaca. Mnogi od njih su se u Rusiji oženili, dobili decu, i ostali zauvek.

U postsovjetskoj Rusiji je bio mnogo veći odlazak nego dolazak stručnjaka. List "Novije izvestija" je pisao da je Rusija godišnje gubila po hiljadu i po uspešnih biznismena koji su se selili na Zapad. Posebno je loše to što je veliki broj mladih ljudi koji žele da se presele iz Rusije na Zapad. Jedan broj njih kasnije postanu uspešni biznismeni.

U želji da Rusija bude što privlačnija formirane su 33 posebne ekonomske zone. Uskoro će biti formirane nove. Nedavno je predsednik Putin pozivao da se učini sve da se do 2030. poveća investicioni kapital za 70 odsto. Da bi se to ostvarilo, vlada namerava da smanji veliki broj administrativnih barijera. Osim toga namera je da se smanjuju poreske obaveze.

Ko su potencijalni kupci ruskih "zlatnih pasoša"? Ranije se verovalo da će biti dosta zainteresovanih Kineza kao i biznismena sa Bliskog istoka i iz Afrike. Eksperti kažu da bi u Rusiju mogli da dođu oni koji žele da se bave poljoprivredom.Ruska vlada nastojaće da ponudi investitorima privilegije koje nemaju na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!