PUTIN RAZGOVARAO SA PAŠINJANOM: Moramo da poštujemo jermensko-azerbejdžansko primirje

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 14:01

RUSKI predsednik Vladimir Putin naglasio je potrebu strogog poštovanja sporazuma o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana tokom telefonskog poziva sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, saopštio je danas Kremlj.

ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ПАШИЊАНОМ: Морамо да поштујемо јерменско-азербејџанско примирје

Foto: Kremlin.ru

Razgovarali su u četvrtak kasno uveče, na zahtev Jermenije, pošto je jermensko ministarstvo odbrane optužilo Azerbejdžan za premeštanje snaga na njenu teritoriju, a jermenski glavni tužilac pokrenuo kazneni postupak zbog "kršenja teritorijalnog integriteta".

Azerbejdžan je optužbe odbacio, rekavši da čuva sopstvenu granicu. Jermenija je u četvrtak rekla da je zaustavila napredovanje Azerbejdžana i da su se azerbejdžanske snage vratile na svoje položaje. Nije bilo izveštaja o žrtvama.

"Pašinjan se zauzeo za konstruktivni dijalog"

Rusija je prošle godine posredovala u primirju kojim je zaustavljen krvavi sukob između Azerbejdžana i jermenskih snaga zbog enklave Nagorno-Karabah, u kojem je Azerbejdžan ostvario teritorijalne dobitke.

Pašinjan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da je zbog kršenja odlučio da pozove Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), šestočlani vojni savez koji vodi Rusija, a uključuje i Jermeniju, saopštila je jermenska vlada, a prenosi novinska agencija TASS.

- Pašinjan se zauzeo za konstruktivni dijalog i saradnju u svrhu rešavanja svih problema mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima - rekao je Kremlj u saopštenju.

Kremlj je rekao da je Rusija odlučna da nastavi sa naporima na posredovanju i da održava bliske kontakte sa Jerevanom i Bakuom.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)