BAJDEN POTVRDIO: Putin nije umešan u hakerski napad na najveću američku naftnu kompaniju

Novosti onlajn

13. 05. 2021. u 20:14

SJEDINJENE Američke Države ne smatraju da su ruske vlasti umešane u sajber-napad na gasovod „Kolonijal pajplajn“, rekao je predsednik SAD DŽo Bajden.

БАЈДЕН ПОТВРДИО: Путин није умешан у хакерски напад на највећу америчку нафтну компанију

AP Photo

Siguran sam da sam tačno pročitao izveštaj Federalne službe bezbednosti o „Kolonijal pajplajn“ – u njemu se navodi da predsednik Rusije Vladimir Putin nije umešan u to.

  • Imamo osnovane razloge da verujemo da hakeri, koji su izveli napad, žive u Rusiji. To je došlo otuda, iz Rusije;
  • SAD se nalaze u direktnom kontaktu sa Rusijom povodom sajber-napada na „Kolonijal pajplajn“;
  • SAD teže uspostavljanju međunarodnih standarda u borbi protiv sajber-kriminala. On planira da razgovara o tome sa Putinom;
  • Ponovno uspostavljanje isporuka goriva u SAD će potrajati, moglo bi doći do kašnjenja;
  • Upozorio je prodavce benzina da će se pratiti pokušaji dizanja cena;
  • Pozvao je potrošače u SAD da ne paniče i da ne kupuju više benzina nego što im je potrebno;
  • Bela kuća smatra da Rusija „snosi neku vrstu odgovornosti“ za akcije hakera, čak i ako vlasti nisu učestvovale u tome.

Američka naftna kompanija „Kolonijal pajplajn“ saopštila je 12. maja da nastavlja sa normalnim radom nakon skoro nedelju dana zastoja zbog hakerskog napada. Kako je saopštila ministarka Grenholm, „ponovno pokretanje gasovoda je prošlo dobro, što znači da bi sve trebalo da se vrati u normalnu do kraja sedmice“.

Podsetimo, kompanija „Kolonijal pajplajn“ podvrgnuta je sajber-napadu. Kompanija je zbog toga ugasila neke sisteme „kako bi obuzdala pretnju koja je privremeno zaustavila sve operacije povezane sa cevovodom i koje su uticale na neke informacione sisteme“.Televizijska kompanija „Si-En-En“ saopštila je da hakeri koji stoje iza sajber-napada kompaniju možda imaju veze sa Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Rusija nema nikakve veze sa sajber napadom na američku kompaniju.

​"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)