"NOĆNA MORA U PANDEMIJI“: Još jedan opasan zdravstveni problem u Indiji

Novosti onlajn

10. 05. 2021. u 12:49

INDIJA je trenutno žarište pandemije virusa korona sa stotinama hiljada novozaraženih na dnevnom nivou i hiljadama mrtvih.

НОЋНА МОРА У ПАНДЕМИЈИ“: Још један опасан здравствени проблем у Индији

Foto: Tanjug/AP Photo

Pored kovida 19, pacijenti u indijskim bolnicama suočavaju se s još jednim problemom koji se čini još gorim.

Indijski lekari sve češće prijavljuju mukormikoze kod pacijenata koji boluju ili su preboleli virus korona.

Reč je o retkoj ali opasnoj gljivičnoj infekciji koja agresivno napada disajne puteve, oči, a ponekad i mozak. Stopa smrtnosti se kreće između 25 i 80 odsto, u zavisnosti od toga koliko se brzo otkrije.

Gljivice koje uzrokuju mukormikozu najčešće se nalaze u zemljištu i trulim biljkama, a spore koje udisanjem ulaze u organizam obično napadaju osobe koje imaju oslabljeni imunitet. Na udaru su najčešće dijabetičari, onkološki pacijenti, kao i pacijenti koji zbog drugih bolesti često kroiste kortikosteroide.

Lekari u Indiji veruju da je do većeg broja slučajeva mukormikoze došlo upravo zbog korišćenja steroida u lečenju obolelih od kovida 19. Naime, steroidi smanjuju upalne procese u plućima prilokom zaraze virusom korona, ali istovremeno mogu da povećaju nivo šećera u krvi i smanje nivo imuniteta. Sve to stvara „idealne“ uslove za eksploziju mukromikoze, prenosi portal "Zimo".

Bolnica Sion u Mumbaju do skora je beležila šest slučajeva mukormikoze godišnje, a samo u protekla dva meseca već su zabeležili njih 24. Čak je 11 pacijenata zbog širenja infekcije ostalo bez oka, a šestoro ih je umrlo. 

„To je noćna mora u pandemiji“, rekla je za Bi-Bi-Si dr Renuka Bradu, šefica otorinolaringologije u bolnici. 

Pacijenti koji oboljevaju od ove gljivične infekcije obično imaju simptome poput začepljenog nosa, krvarenja iz nosa, oticanje i bol u oku, otečene kapke i u najtežim slučajevima gubitak vida. Kako bolest napreduje, tako dolazi i do nekroze tkiva te se pojavljuju crne mrlje oko nosa. Kada stručnjaci pogledaju zahvaćeno tkivo pod mikroskopom, jasno se vide spore i crne gljivice. Jedini način da se infekcija zaustavi je hirurško odstranjivanje zahvaćenog tkiva i intenzivna intravenozna antifungalna terapija. Međutim, ako se gljivica probije do mozga, ishod je fatalan.

Zvaničnih objašnjenja indijske vlade zašto do tog povećanja dolazi usred pandemije kovida 19 za sada nema.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)