POSLEDICA UBLAŽAVANJA MERA U SAD: Cene nafte popustile

Tanjug

07. 05. 2021. u 23:43

CENE nafte su popustile danas, ali su i dalje na putu da zabeleže drugu nedelju zaredom s dobicima zbog optimistične atmosfere na tržištima vezane za globalni ekonomski oporavak, uprkos pogoršanju situacije s kovidom 19 u Indiji.

ПОСЛЕДИЦА УБЛАЖАВАЊА МЕРА У САД: Цене нафте попустиле

Foto EPA

Fjučersi nafte brent su pojeftinili za 12 centi ili 0,2 posto, na 67,97 dolara za barel na trgovanju do 13.43 časova po srednjoevropskom vremenu, a cena američke "lake" nafte VTI je oslabila za 10 centi, takođe za 0,2 procenta, na 64,61 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Ublažavanje korona mera ograničenja u Sjedinjenim Državama i Evropi, oporavak fabričkih aktivnosti i vakcinacija protiv kovida utiru put oživljavanju potražnje za gorivom, što podiže raspoloženje na tržištu nafte na kojem je cena brenta juče dostigla nivo od skoro 70 dolara.

Iz energetske konsultantske kuće FGE primećuju, međutim, da oživljavanje korone u zemljama poput Indije, Japana i Tajlanda koči oporavak potražnje za benzinom, ali dodaju da su deo izgubljene tražnje za motornim gorivom nadoknadile zemlje poput Kine u kojoj su putovanja tokom minulih prvomajskih praznika premašila nivo iz 2019.

- Potražnja za benzinom u SAD i delovima Evrope napreduje relativno dobro, i u narednom periodu, tokom letnje sezone putovanja, verovatno će nastaviti da jača kako se budu ublažavale mere ograničenja - navodi FGE u belešci za klijente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)