LABURISTI POTUČENI DO NOGU: Trijumf konzervativaca u Britaniji - premijer Boris DŽonson slavi sa glasačima u Hartlpulu

Novosti onlajn

07. 05. 2021. u 23:34

KONZERVATIVNA partija zabeležila je trijumf, dok je Laburistička stranka potučena do nogu na lokalnim i regionalnim izborima u Velikoj Britaniji.

ЛАБУРИСТИ ПОТУЧЕНИ ДО НОГУ: Тријумф конзервативаца у Британији - премијер Борис Џонсон слави са гласачима у Хартлпулу

Foto: Tanjug/AP

Prvo javno izjašnjavanje birača od početka pandemije kovida 19 pokazuje da se uspešan program vakcinacije, iza koga stoji britanska vlada, pretočio u milione glasova. Radi se o najvećoj rundi lokalnih izbora u poslednjih 50 godina.

U Engleskoj, vladajući konzervativci ne samo da su značajno povećali broj opštinskih odbornika, već su na vanrednim izborima osvojili poslaničko mesto na izbornoj jednici Hartlpul, koja je uporište laburista od svog osnivanja 1974. godine.

U Hartlpulu je kandidatkinja konzervativaca DŽil Mortimer osvojila 7.000 glasova više nego laburistički kandidat Pol Vilijams. Među 16 kandidata u toj izbornoj jedinici, Mortimer je osvojila 15.529 glasova, dok je Vilijams uzeo samo 8.589.

Premijer Boris DŽonson zahvalio se građanima Hartlpula što su „ukazali poverenje“ konzervativcima, dok je kopredsedavajuća partije Amanda Miling rezultat nazvala istorijskim.

- Oduševljeni smo što su građani Hartlpula ukazali svoje poverenje DŽil i konzervativcima kako bismo doneli promene, investicije i poslove koje Hartlpul zaslužuje - rekla je Milingova.

Lider levice ser Kir Stramer ogorčen je zbog rezultata, dok premijer Boris DŽonson slavi sa glasačima u Hartlpulu.

Jedini značajan izuzetak je Sadik Kan, koji je, prema preliminarnim rezultatima, uspeo da zadrži mesto gradonačelnika Londona.

Iz Laburističke stranke sve su glasnije ocene da novog lidera stranke treba tražiti van parlamenta, što je jasna aluzija da bi Kan mogao da se uspne do samog vrha opozicije u Britaniji.

Izbori u Škotskoj pokazuju nepoljuljanu većinu vladajuće Škotske nacionalne partije (ŠNP).

Prva ministarka škotske vlade Nikola Sturdžen zadržala je svoje poslaničko mesto u jednoj od glazgovskih izbornih jedinica potukavši regionalnog lidera Laburističke stranke Anasa Sarvarsa.

Ni konzervativci ne prolaze ništa bolje među Škotima gde je na malom, ali značajnom dobitku Liberalno-demokratska partija.

Značajno je i to što ŠNP trenutno nema većinu za samostalnu upravu nad Škotskom.

Time su dovedene u pitanje najave Nikole Sturdžen da bi mogla da raspiše novi referendum o nezavisnosti.

Rezultati lokalnih, gradskih i regionalnih izbora u Velikoj Britaniji biće poznati do kraja nedelje, objavio je RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RUSIJA JE MOĆNA Reakcije Rusa posle turske podrške Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO