ČEŠKI PREMIJER SE PREDOMISLIO: Sada bi da smiruje odnose sa Rusijom

Novosti online

06. 05. 2021. u 17:37

PREMIJER Češke Andrej Babiš izjavio je da je potrebno smiriti trenutnu napetu atmosferu u češko-ruskim odnosima.

ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ПРЕДОМИСЛИО: Сада би да смирује односе са Русијом

Foto: Tanjug

- Mislim da moramo da smirimo ovu emocionalno napetu atmosferu u odnosima - rekao je Babiš obraćajući se poslanicima češkog parlamenta.

Premijer se dotakao i mogućnosti uključivanja Češke na spisak država neprijateljskih prema Rusiji koji je, prema navodima ruskog Ministarstva spoljnih poslova, trenutno u pripremi.

- Ne znam, zar vam to nije dovoljno? - upitao je Babiš poslanike.

Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 23. aprila Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke. Dokument je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije. Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima