"RUSIJA MORA DA PROMENI AGRESIVNU SPOLJNU POLITIKU": Oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Litvanije

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 15:29

MINISTARSTVO inostranih poslova Litvanije očekuje da će Moskva promeniti agresivnu spoljnu politiku i ističe da diplomate koje su proterane iz Rusije nikada nisu obavljale aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom, saopštio je litvanski spoljnopolitički resor.

РУСИЈА МОРА ДА ПРОМЕНИ АГРЕСИВНУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ: Огласило се Министарство иностраних послова Литваније

Foto: pixabay

- Šef litvanskog predstavništva u Moskvi Ejtvidas Bajarunas je 28. aprila pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije i dobio je diplomatsku notu u kojoj se navodi da dvoje zaposlenih u ambasadi – diplomata i državni službenik, treba da budu proterani kao odgovor na korake koje je preduzeo zvanični Vilnjus. Prošlog petka je dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vilnjusu proglašeno za persona non grata jer da su obavljali aktivnosti nespojive sa njihovim diplomatskim statusom i dato im je sedam dana da napuste Litvaniju - navedeno je u saopštenju.

MIP Litvanije je dodao da se nada će Rusija promeniti svoju „agresivnu spoljnu politiku“, prestati da optužuje druge države za eskalaciju situacije i da će konačno čuti poruke koje joj upućuju zapadne zemlje.

Ranije je litvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštio da će u znak solidarnosti sa Češkom proterati dvoje zaposlenih u ambasadi Rusije. To su učinile i Letonija i Estonija, koje su saopštile da proteruju po jednog ruskog diplomatu.

S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da Rusija proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije, kao i Slovačke, koja je takođe nedavno objavila da proteruje tri službenika ruske ambasade.

Podsetimo, odnosi Moskve i Praga su u ozbiljnoj krizi — strane su proterale desetine osoba nakon što su češke vlasti optužile Rusiju za navodnu umešanost u eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine.

Slične mere preduzele su i Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Ukrajina, Poljska i Rumunija. Rusija reaguje recipročno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)