„OTAC“ RUSKIH SPECIJALACA: Ilja Starinov – Nacisti su od njega strepeli, dajte mu hoklicu i od nje će napraviti minu (VIDEO)

Novosti online

06. 05. 2021. u 16:57

ILjA Grigorijevič Starinov bio je genije za sabotaže, jedan od najpoznatijih sovjetskih diverzanata.

„ОТАЦ“ РУСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Иља Старинов – Нацисти су од њега стрепели, дајте му хоклицу и од ње ће направити мину (ВИДЕО)

Foto: Javno vlasništvo

Tokom Drugog svetskog rata organizovao je mnogo uspešnih operacija u pozadini neprijatelja, prenosi televizija „Zvezda“ u svom specijalnom projektu „Heroji Velikog otadžbinskog rata“.

-Ilju Grigorijeviča često nazivaju 'ocem' ili 'osnivačem' ruskih specijalnih snaga. Najpoznatije operacije njegovog odreda u Španiji bile su miniranje voza sa italijanskim pilotima (koje je Musolini poslao u pomoć Fransisku Franku) i miniranje mosta preko reke (Alikante)- priča praunuk poznatog diverzanta Aleksandar Djukov.

Starinov je impresionirao svoje saborce sposobnošću da od onoga što ima pri ruci napravi efikasnu eksplozivnu napravu.

​-Čak su se i šalili: 'Dajte Starinovu hoklicu i on će od nje napraviti minu'- dodaje Djukov.

Miniranje Harkova je bila jedna od najvećih operacija koje su realizovane u toku Drugog svetskog rata.

-Korišćena je tajna tehnika. Eksplozivnim uređajima je upravljano preko radija. U tom momentu to je bila najnovija tehnika. Usled toga, eksplozije na teritoriji Harkova koji su bili okupirali nacisti, dugo su odjekivale. Mina koju je postavio Ilja Grigorijevič eksplodirala je pod nogama komandanta grada, generala fon Brauna- rekao je Djukov.

Ilja Starinov je tokom Drugog svetskog rata realizovao mnoštvo uspešnih operacija koje su zbrisale ogroman broj nemačkih vojnika (12.000). Nakon rata je obučio prve pripadnike čuvene specijalne jedinice „Vimpel“.

Starinov je preminuo 18. novembra 2000. u stotoj godini života.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi