BAJDEN POPUSTIO PRED PRITISKOM: Doneta odluka koja može promeniti budućnost!

Novosti onlajn

06. 05. 2021. u 14:58

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je podršku odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovida 19.

БАЈДЕН ПОПУСТИО ПРЕД ПРИТИСКОМ: Донета одлука која може променити будућност!

Foto: Printskrin

To predstavlja napredak u međunarodnim naporima da se suspenduju patentna pravila dok pandemija besni u Indiji i Južnoj Americi.

SAD su bile glavni protivnik predloga Svetske trgovinske organizacije da se obustavi zaštita intelektualne svojine u nastojanju da se pojača proizvodnja vakcina.

Predsednik Bajden bio je, međutim, pod sve većim pritiskom da podrži taj predlog, uključujući i brojne demokrate u Kongresu.

Ketrin Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, objavila je stav administracije, prenosi AP.

- Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije korona virusa zahtevaju vanredne mere - kazala je ona i dodala da administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv kovida 19.

Tai je kazala da će SAD učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja.

Ukoliko se u okviru Svetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina biće dostupni za korišćenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla da ima koristiIndija, koja je trenutno teško pogođena drugim talasom pandemije.

Globalni savez za vakcine GAVI pozdravio je odluku administracije američkog predsednika i pozvao Vašington da pomogne proizvođačima da prenose znanja kako i se povećala globalna proizvodnja vakcina.

- Prepoznajemo i značaj posvećenosti Bajdenove administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina za proizvodnju, što će imati neposredan uticaj na ublažavanje trenutnih ograničenja snabdevanja u svetu - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

GAVI je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah podeli doze vakcina protiv korona virusa sa KOVAKS programom kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene ograničenjima u snabdevanju i moraju hitno da zaštite najrizičniji deo stanovništva.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus ocenio je kao "istorijsku" odluku SAD da podrže globalno odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovida 19.

Tedros je na Tviteru naveo da je taj potez korak napred prema vakcinalnoj jednakosti.

Istakao je da se takvom odlukom dobrobit ljudi svuda u svetu postavlja kao prioritet u ovom kritičnom vremenu.

- Hajde da se sada svi zajedno pokrenemo brzo, u solidarnosti, oslanjajući se na genijalnost i posvećenost naučnika koji su proizveli spasonosne vakcine protiv kovida 19 - napisao je Tedros, koji je mesecima pozivao na odricanje od zaštite patenta za vakcine.

Svi da dozvole izvoz vakcina

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU spremna da razmotri svaki predlog koji vodi bržem okončanju pandemije virusa korona, uključujući i predlog SAD o razmeni tehnologija za prozvodnju vakcina.

- Spremni smo da razmotrimo pitanje ukidanja intelektulane svojine kada je reč o vakcinama, ako to može doprineti cilju - poručila je Fon der Lajenova u svom video obraćanju Univerzitetu evropskog instituta.

Ona je ocenila da je kampanja vakcinacije pokazala svoju uspešnost, a da je Evropa danas stigla i prestigla mnoge delove sveta po broju vakcinisanih, ali i izvoza vakcina. 

- U Evropi se svaki sekund vakciniše 30 građana. Na dnevnom nivou vakcinišemo 30 miliona ljudi. U julu ćemo moći da stignemo do našeg cilja, a to je 70 procenata vakcinisane odrasle populacije - rekla je Fon der Lajenova.

Ona ocenjuje da bi pojedinačna nabavka vakcina po zemljama članicama ”politički pocepala” EU, uz ogromne posledice po jednistveno tržište i ekonomiju.

Predsednica EK navodi da je EU svojom zajedničkom politikom nabavke vakcina uspela da do sada obezbedi 200 miliona doza za svoje građene i još toliko podeli širom sveta.

Ona je pozvala sve zemlje sveta gde se proizvode vakcine protiv kovida 19 da, po ugledu na EU, dozvole izvoz vakcina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili