ODBRAMBENI LOPOVLUK: Ukrajinci napravili protivtenkovski rov na granici sa Rusijom od 400 kilometara

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

05. 05. 2021. u 22:52

KOMANDANT pogranične službe Ukrajine Sergej Dejneko danas je saopštio da je na granici sa Rusijom napravljen protivtenkovski rov dužine oko 400 kilometara i da je postavljeno 70 kilometara bodljikave žice, a na oko 100 kilometara je postavljena metalna ograda.

ОДБРАМБЕНИ ЛОПОВЛУК: Украјинци направили противтенковски ров на граници са Русијом од 400 километара

Foto Arhiva V. N.

Dužina cele kopnene rusko-ukrajinske granice je 1.974 kilometra i vlasti u Kijevu su posle nasilne smene predsednika Viktora Janukoviča odlučile da naprave zaštitni zid.

U savremenom ratu nikakvi zidovi i protivtenkovski rovovi nisu zaštita ako je protivnik superiorniji u vazdušno-desantnim snagama, avijaciji i artiljeriji. Ali oni koji su insistirali da se pravi rov i postavlja bodljikava žica mislili su na svoj džep. Još u martu 2016. godine istražitelji Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine pokrenuli su krivični postupak jer je utvrđeno da je ukradeno 623.000 dolara.

Godinu dana kasnije, tokom 2017. zbog korupcije na tom projektu uhapšeno je osam osoba.

Mešetari su krali novac preko fiktivnih kompanija koje nisu ništa radile na tom projektu. Tu krađu organizovali su ljudi iz pogranične službe i ukrajinski biznismeni.

POVRATAK VIKTORIJE NULAND

BLINKEN će u Kijevu danas razgovarati sa rukovodstvom Ukrajine, između ostalog i sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.Tokom prepodneva će odati poštu Ukrajincima poginulim "u vreme ruske agresije". Sa američkim državnim sekretarom stiže i njegova zamenica Viktorija Nuland, koju u Ukrajini dobro pamte jer je ona za vreme velikih demonstracija koje su prerasle u puč protiv predsednika Viktora Janukoviča delila na Majdanu sendviče demonstrantima. Viktoriju Nuland u Moskvi smatraju velikim rusofobom i od nje ne očekuju da će doprineti normalizaciji odnosa.

Zbog tog "odbrambenog lopovluka" prvobitna cena projekta bila je čak 143 miliona dolara, da bi se kasnije smanjila na 90 miliona. Od ove sume je već potrošeno 60 miliona dolara.

Ove godine rov i ograda se prema Rusiji grade u Harkovskoj i Černigovskoj oblasti, a na tom projektu za 2021. je planirano da se potroši 12 miliona dolara.

Pozdrav Janukovič i Nulandova, Foto AP

Projekat koji su nazvali "Zid" odobren je 2014. za vreme dok je premijer bio Arsenije Jacenjuk. U ratnoj euforiji rukovodstvo Ukrajine je tvrdilo da će tu ogradu prema Rusiji da napravi za šest meseci. Kasnije su tri puta prolongirali rokove, da bi na kraju obećali da će sve biti gotovo do 2025.

Danas u Kijev stiže američki državni sekretar Entoni Blinken koji će u Kijevu razgovarati sa rukovodstvom Ukrajine. Na svim sastancima sa ukrajinskim političarima predstavnici SAD redovno pokreću i pitanje borbe protiv korupcije, pa će tako biti i ovoga puta, što će biti posebno zanimljivo kada je "zid" u pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna