BAJDEN SPORO ISPUNJAVA OBEĆANJE: Transatlantski odnosi i veze Vašingtona sa Berlinom ne idu kako se obećavalo

I. Stanojević

28. 04. 2021. u 16:48

ODNOSI između Sjedinjenih Država i Nemačke, bili su jedan od prioriteta spoljne politike novog američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je u predizbornoj kampanji više puta obećao da će unaprediti transatlantske veze. Davnašnje merilo zvano "prvih sto dana", što se bilateralnih odnosa tiče, nije donelo bogza šta. Rečju, očekivanja su bila velika, ali stvarnost manje ružičasta.

БАЈДЕН СПОРО ИСПУЊАВА ОБЕЋАЊЕ: Трансатлантски односи и везе Вашингтона са Берлином не иду како се обећавало

Foto: Printskrin

Bajden se, doduše, u prva tri meseca, maksimalno okrenuo sređivanju situacije na domaćem terenu. Morao je najpre, kako ističe Dojče vele, da se uhvati u koštac sa pandemijom virusa korona koja je usmrtila 570.000 Amerikanaca, a potom i sa čitavom, milionskom armijom onih koji su, usled kovid krize, ostali bez radnog mesta.

To je, kažu nemački analitičari, dovelo do Bajdenovog "multi-bilion dolara" teškog plana za oporavak privrede, ali i nove infrastrukturne strategije. Ta agenda, označava mogući početak jednog od najvećih javnih potrošnji u istoriji SAD.

Svakako, olakšanje koje je osetio zvanični Berlin kad je Donald Tramp napustio Belu kuću, nije opravdano u pravom smislu reči, barem u ovih prvih sto dana Bajdenovog predsednikovanja. Analitičari s obe strane Atlantika tvrde da bi to moglo da bude mnogo teže nego što je u početku izgledalo i da transfer stanara Bele kuće, nije nešto što će automatski poboljšati odnose Vašingtona i Berlina.

Jedan visoki zvaničnik nemačke politike ocenio je, u privatnom razgovoru, da je Tramp "teško okrnjio stav Nemaca prema Vašingtonu i njihovu spremnost da prihvate nešto što dolazi iz SAD kao pozitivno". Nemci su izgubili poverenje u velike delove američkog političkog segmenta. U sondaži javnog mnjenja u Nemačkoj, koju je naručio Evropski savet za međunarodne odnose, pokazalo se da "53 odsto građana smatra da se Amerikancima više ne može verovati, već samim tim što su, 2016. godine, glasali za Trampa".

KAMEN SPOTICANjA

NA listi najosporavnijih tema, gde se između dva naroda vodi pravi "rat" je i Severni tok 2. Ovaj gasovod, koji je skoro 95 odsto već izgrađen, Vašington žestoko osporava, a Bajden ne pokazuje ni najmanju nameru da koriguje mišljenje. S druge strane, ne samo zvanični Berlin, nego i nemački narod, pozdravlja završetak gasovoda koji će Nemačku kao i Evropu, opskrbljivati ovim energentom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju