ORUŽJE PREČE I OD KOVIDA: Izveštaj SIPRI za 2020. godinu govori da ovoliko novca za naoružanje nije potrošeno još od doba Hladnog rata

N. S.

26. 04. 2021. u 22:46

UPRKOS tome što je svetska privreda u problemima zbog pandemije virusa korona, ukupno izdvajanje za naoružanje tokom 2020. godine dostiglo je 1.981 milijardu, što je 2,6 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuje najnoviji godišnji izveštaj Međunarodnog instituta za mir iz Stokholma (SIPRI).

ОРУЖЈЕ ПРЕЧЕ И ОД КОВИДА: Извештај СИПРИ за 2020. годину говори да оволико новца за наоружање није потрошено још од доба Хладног рата

Foto DSEI-MOD

Ovoliko novca, kažu analitičari, za vojsku nije potrošeno još od doba Hladnog rata 1988. godine.

Samo nekoliko zemalja, poput Čilea ili Južne Koreje smanjilo je sredstva namenjena za naoružanje u korist suzbijanja pandemije, a Brazil i Rusija su, u poređenju sa prethodnim planovima, takođe smanjili vojni budžet, Rusija za 6,6 odsto. Ali ovo su retki primeri, pa se zato u izveštaju i naglašava da "pandemija nije imala uticaj na globalnu potrošnju namenjenu naoružanju".

Prva mesta po "razbacivanju" u ovoj oblasti zauzimaju SAD i Kina, a gotovo dve trećine novca koji je otišao na nabavku oružja potrošilo je samo pet zemalja. Naime, SAD, Kina, Indija, Rusija i Velika Britanija su potrošile 62 odsto od ukupne svetske potrošnje na kupovinu raketa, tenkova, municija i za opremu za svoje vojnike.

 

Foto DSEI-MOD

SIPRI u izveštaju navodi da izdvajanje za naoružanje iznosi 2,4 odsto globalne ekonomske proizvodnje, što je rast u odnosu na 2,2 odsto u 2019. godini.

Ništa se, takođe, nije promenilo ni u tome da su SAD i Narodna Republika Kina i dalje vodeće po ulaganju u vojsku. Više od polovine globalne potrošnje za naoružanje odlazi na ove dve zemlje, s tim da Kina već 26. godinu uzastopno povećava količinu novca namenjenog kupovini oružja, a samo u periodu od 2011. do 2020, SIPRI je za Kinu izračunao porast od 76 odsto.

Ali ni to nije dovoljno da se dostigne Amerika kao najveći ulagač u kupovinu vojne opreme. To je zemlja sa daleko najvećim izdacima za naoružanje u svetu - 39 procenata. Izraženo apsolutnim brojkama, prošle godine je taj iznos bio 778 milijardi dolara.

ZABRINUTOST VAŠINGTONA

SAD su svoje izdatke od 2019. do 2020. godine povećale za 4,4, odsto. SIPRI ovo, između ostalog, objašnjava ulaganjima u obnovu nukelarnog arsenala. Drugi razlog je osećaj ugroženosti, pre svega u pitanju su strahovi od strateških konkurenata Rusije i Kine, koja ima ambiciozne planove za modernizaciju svojih oružanih sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega