"BURA U ČAŠI VODE": Šta će biti sa odnosima Turske i Amerike nakon Bajdenove izjave o genocidu

Novosti onlajn

25. 04. 2021. u 14:45

REAKCIJA Ankare na izjavu američkog predsednika DŽozefa Bajdena da je masakr nad Jermenima 1915. godine u Otomanskom carstvu bio genocid, ruski senator Aleksej Puškov ocenio je kao „veliku buru, ali u čaši vode“.

БУРА У ЧАШИ ВОДЕ: Шта ће бити са односима Турске и Америке након Бајденове изјаве о геноциду

Foto: Depositphotos

-  Odnosi sa Francuskom, Nemačkom i drugima malo su se zaoštrili, ali su sačuvani. Turska nije napustila NATO, niti će. Tako će, najverovatnije, biti i sa reakcijom Erdogana na Bajdenovu odluku – velika bura, ali u čaši vode“, napisao je Puškov na svom kanalu na Telegramu.

S tim u vezi, on je dodao da Bajdenov korak nikako neće doprineti poboljšanju odnosa između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema rečima senatora, mnogi saveznici Turske u NATO-u odavno su priznali da je počinjen genocid, pri čemu je u nekim evropskim zemljama njegovo poricanje kažnjivo zakonom.

Puškov je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron ranije proglasio 24. april za nacionalni dan sećanja na genocid nad Jermenima. Kako je rekao senator, Ankara je na to odgovorila samo diplomatskim demaršima.

Genocid nad Jermenima

Američki lider DŽo bajden u subotu je saopštio da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. On je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično nazvao zločine nad Jermenima genocidom, uprkos protivljenju Turske.

Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad njima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)