DA LI SE UJEDINJUJU RUSIJA I BELORUSIJA? Lukašenko o velikom savezu i vojnim bazama

Novosti online

24. 04. 2021. u 16:48

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je više od svega zainteresovan za nezavisnost zemlje. Opoziciji poručuje da nema govora o tome da će Rusija „progutati“ Belorusiju.

ДА ЛИ СЕ УЈЕДИЊУЈУ РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА? Лукашенко о великом савезу и војним базама

Foto: Kremlin.ru

Kako saopštava pres-služba beloruskog lidera, Lukašenko je odreagovao na tvrdnje opozicije u vezi sa njegovim sastankom sa Putinom da su ga „saterali u ugao, da nema kud“ i da je „gotovo, Rusija ih je progutala“.

- O tome nije bilo ni govora. I danas oni (protivnici vlasti) žele da nas gurnu na taj put. Zbog toga moramo da delujemo i da ne dopuštamo greške. Da sam otišao, kako su oni prenosili, da prodam ili predam Belorusiju, to bi im bio poklon. A to nam nije potrebno. Već sam govorio nekoliko puta – ja sam prvi predsednik naše nezavisne Belorusije, posrećilo nam se da sa vama izgradimo prvu nezavisnu državu. Koji to Lukašenko može ići protiv toga i uništiti je ili predati nekome, ili se pridružiti nekome?! Više od svega sam zainteresovan za to da budemo nezavisni - rekao je Lukašenko.

Takođe je dodao da se tokom razgovora sa ruskim liderom nije pokretala tema formiranja vojnih baza Rusije na teritoriji republike, kao i da za tim nema potrebe.

- Nismo razgovarali ni o kakvim bazama. Zašto formirati bazu u Belorusiji, kada ona postoji u Smolensku, na tri minuta leta do tog istog Babrujska. Zašto trošiti ogroman novac? - prokomentarisao je Lukašenko.

Pritom je naglasio da dve zemlje imaju potpuno drugačiju strategiju u okviru ODKB.

- Naša zona odgovornosti – beloruske armije je zapad. Ako bi samo protiv nas počela agresija, imamo dovoljno snaga da je na početku obuzdamo, dok se u pozadini ne rasporedi Rusija. Tamo imaju dve-tri jedinice koje bi na tom pravcu trebalo da podrže belorusku vojsku. U tome je naša strategija. Kakve veze imaju s tim baze? - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je saopštio da je tokom sastanka sa Putinom razgovarano o „važnim pitanjima“ – ceni nafte i gasa i saradnji dve zemlje.

Podsetimo, Lukašenko se sastao sa Putinom 22. aprila u Moskvi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)