BAJDEN SAOPŠTIO ERDOGANU: Priznaćemo genocid

Novosti online

23. 04. 2021. u 21:37

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden rekao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da će kao genocid priznati masakr Jermena koje su početkom 20. veka počinile turske otomanske snage.

БАЈДЕН САОПШТИО ЕРДОГАНУ: Признаћемо геноцид

Foto: EPA

Očekuje se da će Bajden koristiti reč genocid u saopštenju u subotu, povodom dana sećanja na genocid nad Jermenima i da će tako ispuniti obećanje iz predizborne kampanje, objavio je Blumberg, pozivajući se na dobro upućene izvore.

DŽo Bajden će tako biti prvi američki predsednik posle 40 godina koji će zločin iz 1915. godine nazvati genocidom.

Bela kuća nije to spominjala u saopštenju objavljenom povodom Bajdenovog telefonskog razgovora sa Erdoganom, navodeći samo da je Bajden rekao turskom predsedniku kako je zainteresovan za „konstruktivne bilateralne odnose, sa proširenim poljima saradnje i efektivnim upravljanjem tema o kojima se ne slažu“.

Saglasili su se da se sretnu tokom NATO samita u Briselu u junu, saopštila je Bela kuća.

Ronald Regan bio je poslednji američki predsednik koji je 1981. godine govorio o genocidu nad Jermenima, ali je ubrzo povukao te izjave posle pritisaka iz Turske.

Erdogan je kritikovao druge zemlje, koje su masovne egzekucije, masakre i proterivanje Jermena nazivali genocidom, pa se očekuje da Bajdenova deklaracija uzdrma odnose NATO saveznika, navodi Blumberg.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)