ZNAMO ŠTA JE NAŠE: Kina ne trpi mešanje SAD i Japana u unutrašnje stvari, odlučno će zaštiti nacionalni suverenitet

Tanjug

18. 04. 2021. u 13:47

AMERIČKO - japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ističući da su i Tajvan i ostrva Dijaoju kineska teritorija.

ЗНАМО ШТА ЈЕ НАШЕ: Кина не трпи мешање САД и Јапана у унутрашње ствари, одлучно ће заштити национални суверенитет

Foto Tanjug/AP

Ministarstvo je povodom izjave o Kini, koju su subotu, nakon sastanka u Beloj kući objavili američki predsednik DŽo Bajden i japanski premijer Jošihide Suga, poručilo da - Peking ima nesporni suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru i njihovim susednim vodama.

- Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno krši osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose. Kina je vrlo nezadovoljna, čvrsto se protivi izjavi i diplomatskim kanalima jasno je izrazila svoj stav SAD i Japanu - kaže se u saopštenju, prenosi Međunarodni kineski radio.

Dodaje se da potez "američko-japanskog saveza" samo pokazuje nameru da se našteti regionalnom miru i stabilnosti.

U saopštenju se SAD i Japan pozivaju da ozbiljno shvate zabrinutost Kine, pridržavaju se principa jedne Kine i odmah prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima.

U saopštenju se zaključuje da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Politika prema Kini bila je centralna tema sastanak Bajdena i Suge, a dvojica lidera su na konferenciji za novinare saopštila da su posebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i o "sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)