OBRAČUNA SAD I KINE: Bajden i Japan protiv kineskog uticaja; Peking - Hongkong i Tajvan su deo Kine

Tanjug

17. 04. 2021. u 08:53

NA svom prvom direktnom sastanku sa jednim stranim državnikom predsednik SAD Džo Bajden susreo se u petak s japanskim premijerom Jošihidom Sugom s kojim je pokušao da potvrdi zajednički nastup dve zemlje u suočavanju s delovanjem Kine.

ОБРАЧУНА САД И КИНЕ: Бајден и Јапан против кинеског утицаја; Пекинг - Хонгконг и Тајван су део Кине

Foto:

Tokom susreta, Bajden i Suga su pokušali da obnove američko-japansko savezništvo koje je bilo narušeno tokom mandata prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Politika prema Kini je bila centralna tema, a dvojica lidera popsebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan.

Situacija u Hongkongu i odnos Pekinga prema manjinskim muslimanskim Ujgurima u Sinđijangu takođe je bila u vrhu agedne susreta Bajden-Suga.

Foto: Printskrin Jutjub

KINA SE ODLUČNO PROTIVI SAOPŠTENjU SAD I JAPANA

Kina se odlučno protivi zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država i Japana nakon razgovora predsednika SAD Džo Bajdena i premijera Japana Jošihide Suge, navodi se u saopštenju kineske ambasade u Vašingtonu.

Tajvan, Hongkong i Sinđijang su unutrašnja pitanja Kine i niko ne bi trebalo da se u njih meša, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su razgovori Bajden-Suga protekli izvan okvira normalnih bilateralnih odnosa, nanoseći štetu interesima trećih strana i ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)