ZDRAVLJE NACIJE VAŽNIJE OD POLITIKE: Direktor čuvene rimske bolnice o saradnji sa ruskim naučnicima u Rimu

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

17. 04. 2021. u 00:45

PRIMAT u našoj odluci da radimo sa ruskim kolegama dali smo naučnom istraživanju i politika treba da ostane izvan toga jer je reč o jednom eksperimentu koji označava apsolutnu novinu u mogućnom miksu različitih vakcina između prve i druge doze, objašnjava sanitarni direktor čuvene rimske bolnice “Spalancani” Frančesko Vaja, a u povodu polemika rada sa ruskim naučnicima u Rimu.

ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ПОЛИТИКЕ: Директор чувене римске болнице о сарадњи са руским научницима у Риму

Foto: RAI printskrin

Reč je o eksperimentu italijanskih i ruskih naučnika koji će se odvijati u institutu Spalancani (o formuli koju su započele Francuska i Nemačka) sa onima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka a imaju manje od 60 godina, jer se ne poznaju naučni efekti o miksu dveju različitih vakcina. Sa vakcinom Sputnik V eksperimentisaće se na dva nivoa u Rimu, prvi je u laboratoriji da se vidi efekat Sputnika na tri različita soja virusa prisutnih u Italiji, a drugi plan je istraživanje na dobrovoljcima kakav je efekat, na 4 različite formule, sa drugom dozom vakcine, Fajzer i Moderna, na onima koji su primili AstraZeneku, a na dvema grupama biće ubrizgane dve varijante Sputnika.

Polemike su krenule od onih koji vide samo “geopolitički problem” sa Rusijom, jer rusku vakcinu nije još usvojila Evropska agencija za lekove (Ema), “to predstavlja mogućnost da se rezultat istraživanja prepusti Moskvi iz rimske bolnice”... Iako je na 14 strana ispisan precizno Memorandum o saradnji sa Spalancani i regionom Lacija i Gamalaje u Moskvi koja je proizvela vakcinu, uvek ima jedno da li i uvek sumnje.

Tako direktor Vaja mora da objašnjava da je ruska vakcina Sputnik priznata na međunarodnom planu kao dobra, takođe potvrđena i od jedne američke studije upravo objavljene. “Sve drugo je pakost. Nas interesuje samo da radimo naučno istraživanje i nemamo nameru da zamenimo regularne autoritete koji rade na tome da li usvojiti rusku vakcinu ili ne”.

- Nema bilo kakvih skrivenih interesa sa Sputnikom, reč je samo o sporazumu među naučnicima. Nauka je neutralna i ostaje činjenica da sve ono što budemo uradili mora preventivno da usvoji Naučno-tehnički komitet koji je jedini nacionalni etički organ Italijanske agencije za lekove (Aifa).

Direktor Vaia vidi “mnoge bitke političke i geopolitičke”, a naučnici sve ovo rade na svetlosti sunca i sigurno neće da stave pod diskusiju ugled bolnice Spalancani. Ali, ostaje sumnja da li će Spalancani dati previše podataka Rusima u vezi za cepivima izolavanim od početka pandemije u Italiji, iako je to nauci sve dostupno, “podela među naučnicima do čega su došli i razmena pronalazaka je stub nauke”.

Šta će se desiti sa nekim od 3.000 dobrovoljaca ako bude imao negativne posledice ili nešto još gore, dr Vaia odgovara da je svaki doborovoljac pokriven osiguranjem kao i u svakom drugom eksperimentisanju koje se odvijalo u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna