POSLE KRALJIČINE SMRTI ČARLS MENJA IME? Evo zašto bi budući kralj mogao da se odluči na ovaj potez

Novosti online

16. 04. 2021. u 09:22

PRINC Čarls sada ima 72 godine. NJegova majka, kraljica Elizabeta II, napunila je 94. Čarls na presto čeka već više od šezdesetpet godina i po tome je već ušao u istoriju jer nijedan član kraljevske porodice nije toliko dugo čekao na krunu.

ПОСЛЕ КРАЉИЧИНЕ СМРТИ ЧАРЛС МЕЊА ИМЕ? Ево зашто би будући краљ могао да се одлучи на овај потез

Foto: EPA

Ipak, ako ikada dočeka da postane kralj vrlo je verovatno da će promeniti ime. Ne samo zato što je ovo čest slučaj kada je monarhija u pitanju več i zato što se u istoriji britanske krune ono koje sad nosi pokazalo kao – baksuzno!

Ako bi rešio da zadrži svoje ime, najstariji sin kraljice Elizabete bi bio krunisan kao Čarls III. Čarls I i Čarls II bili su toliko loši vladari da vekovima već nijedan monarh na ostrvu nije uzeo njihovo ime!

“Jedanaest godina tiranije”

Čarls I Stjuart vladao je u 17. veku. Želeo je apsolutnu vlast i mogućnost da neograničeno ratuje, pa je jedanaest godina vladao bez kontrole parlamenta uvodeći ogromne poreze stanovništvu kako bi mogao da finansira svoje vojne pohode. Bio je toliko “omiljen” da su te godine u britanskoj istoriji poznate kao –”jedanaest godina tiranije”.

Ostao je poznat i po tome što je jedini britanski monarh koji je pogubljen od strane sopstvenog naroda. To se dogodilo 1649. a nakon njega u Britaniji je na kratko ukinuta monarhija i uspostavljena republika.

Veseli monarh

Monarhija je u Engleskoj obnovljena 1660. i tada je na presto seo Čarls II Stjuart, sin Čarlsa I. Za života su ga zvali Veseli monarh, jer je bio poznat po ljubavnicama i kao veliki hedonista.

Upravljanje državom nije ga mnogo zanimalo, pa za sobom nije ostavio zvanično potomstvo, iako je imao mnogobrojnu vanbračnu decu sa ljubavnicama. 

Nasledio ga je brat, DŽejms II.

Čarls III?

Dakle, iako ovo nije zakonski propisano, vrlo je moguće da će princ Čarls želeti da se otarasi negativnog “bagaža” koje nosi njegovo ime. Ako se odluči za tu mogućnost, najverovatnije će preizeti jedno od sledećih imena – Filip, Artur ili DŽordž.

Pretpostavka je da će princ odlučiti da izabere ime DŽordž, kako bi odao počast svom dedi. Ukoliko se to dogodi, tada će mu ime biti kralj DŽordž VII.

(Istorijski zabavnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)