"KRIM SE NEĆE VRATITI U UKRAJINU... NIKADA!" Žestok odgovor Erdoganu iz Rusije!

Novosti online

11. 04. 2021. u 08:35

ŠEF radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije Aleksandar Molohov nazvao je darom Danajaca obećanje Turske da će pomoći Ukrajini da povrati kontrolu nad poluostrvom.

КРИМ СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ У УКРАЈИНУ... НИКАДА! Жесток одговор Ердогану из Русије!

Foto: EPA

- Takozvana podrška Turske Krimskoj platformi živo podseća na čuvenu scenu iz Vergilijeve ‘Eneide’, kada posle trojanskog sveštenika želite da viknete: ‘Ne verujte Danajcima ni kad vam darove nose’. Erdogan ima svoje spoljnopolitičke ciljeve i u njegove planove u svakom slučaju ne ulazi očuvanje Krima u kijevskoj sferi uticaja - rekao je Molohov.

Molohov je uveren da sa takvim saveznikom kao što je Turska, Zelenskom nisu potrebni neprijatelji.

- Zloglasna Krimska platforma uz učešće Ankare brzo će se pretvoriti u bušno korito - dodao je on.

Sa svoje strane, senator iz Krimskog regiona i član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov smatra da je Erdoganov stav tvrdoglav i nerealan.

- Od višestrukog ponavljanja tog mišljenja Krim se neće vratiti u Ukrajinu... nikada. Na takozvanoj Krimskoj platformi hiljadu puta možete izgovoriti reč ‘alva’, ali vam od toga neće biti slađe u ustima i trenutni status Krima kao sastavnog dela Rusije se neće promeniti - istakao je Cekov.

Poslanik Državne dume Ruslan Balbek je, komentarišući reči predsednika Turske, naveo da je Erdogan rekao ono što je Zelenski želeo da čuje, ali da to ne znači da će reči pratiti dela.

Moguće je da je turski predsednik samo želeo da poruči nešto ohrabrujuće političkom žutokljuncu, rekao je Balbek.

Poslanik je podsetio i da se Krim već nalazi na svom mestu – u Rusiji, a njegovi starosedeoci su „na Krimu, a ne na susednim teritorijama“.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje „aneksije“ Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju „povratka“ poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

NIKO KRUPNO KO TURCIN NE LAZE

11.04.2021. 09:22

SLAVNI NJEGOS OVO DAVNO KAZE. Ako taj oberislamista nastavi da cacka mecku tamo gde netreba, ostace i on bez Konstantinopolja (Carigrada) i za to je vreme sazrelo.

Boris

11.04.2021. 10:49

Neizbezno je da ce Turci popiti atomsku ili od Rusa ili od Izraelaca vreme se ubrzava ,mozda ce ih onda Svabe ili Grci braniti kao Nato saveznici

JOLE NIKOLIC TAMNAVAC

11.04.2021. 10:56

Kao odgovor turcima parlament Krima mogao bi da usvoji rezoluciju o povratku Constantinopolja - Carigrada koji turci prekrstise u istanbul Grckoj i da je proslede Grcima da to zvanicno zatraze.Inace to nije nemoguce jer pre 2 godine americki novinari su slikali papir CIA na kojem je turska podeljena na 3 dela,tako su pronalazili i izgubljene CIA papire desetak godina pre raspada bivse yu- ,znaci sve je moguce ako se ameri i rusi dogovore iza zavese.Inace turcima neprija mediteran,oni su brdjanska plemena koja su slucajno bezeci od Dzingis kana zavrljala na more i mozda ce biti lepse da se vrate u domovinu,samo neka sa sobom pvedu i albance koje su nam sa sobom dogurali.