"BAJRAKTARI" PRVI PUT NAD DONBASOM: Turski dronovi krstare nad istokom Ukrajine, zaoštrava se sukob

Novosti online

10. 04. 2021. u 18:25

UKRAJINA je prvi put upotrebila dronove "Bajraktar" u Donbasu, prenosi „Ukrajinski vojni portal“.

БАЈРАКТАРИ ПРВИ ПУТ НАД ДОНБАСОМ: Турски дронови крстаре над истоком Украјине, заоштрава се сукоб

Foto: ssb.gov.tr

- Ukrajinska jurišna bespilotna letelica 'Bajraktar TB2', juče, 9. aprila 2021. godine, prvi put je delovala na istoku Ukrajine - piše portal.

Ističe se da je dron poleteo iz južnog dela Ukrajine preko Hersonske, Zaporoške, Dnjepropetrovske oblasti, nakon čega se vratio na mesto poletanja. Šta je bila misija jurišne bespilotne letelice nije poznato.

Krajem marta Ukrajina je upotrebila dronove „Bajraktar“ iznad Crnog mora. U novembru prošle godine te letelice su učestvovale u strateškim vojnim vežbama „Ujedinjene snage 2020“.

Istovremeno, zamenik načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin saopštio je da su u Donbas stigli predstavnici ukrajinskih radikalnih desničarskih organizacija.

- Naša obaveštajna služba beleži dolazak opremljenih i naoružanih predstavnika desničarskih radikalnih organizacija Ukrajine u zonu odgovornosti 58. zasebne motorizovane pešadijske brigade. Prema našim informacijama, militanti su stigli u dogovoru sa Službom bezbednosti Ukrajine, i njihov zadatak je provokativno gađanje teritorije republike - rekao je Basurin.

Takođe je dodao da ukrajinske snage dovoze mine na prve borbene linije u Mariupoljskom pravcu u Donbasu, pritom koristeći tehniku sa simbolikom Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)