FRANCUZI POČELI DA PUNE "FAJZER": Cilj da se tokom ove godine isporuče desetine miliona doza

G. Čvorović

07. 04. 2021. u 16:15

ФРАНЦУЗИ ПОЧЕЛИ ДА ПУНЕ ФАЈЗЕР: Циљ да се током ове године испоруче десетине милиона доза

Foto: J.S.

FRANCUZI su u sredu počeli da pune bočice vakcine "fajzer-bajontek" na svojoj teritoriji.

Grupa za proizvodnju i pakovanje lekova "Delfarm" iz malog mesta Sen Remi sir Avr, na osamdesetak kilometara istočno od Pariza, dobila je ovaj posao na tenderu u novembru prošle godine, a u međuvremenu su prilagođavali proizvodne pogone za ovu zahtevnu proceduru. Cilj je da se tokom ove godine isporuče desetine miliona doza, Francuskoj, ali i celoj Evropi.

Ovo je prva fabrika u Francuskoj koja je počela da iz svojih pogona izbacuje vakcine protiv kovida.

Firma je u ovu aktivnost uložila 18 miliona evra. Od srede proizvode pakovanja za testiranje, da bi se utvrdilo da odgovaraju normama, a planiraju što pre da prođu na komercijalno punjenje. Radiće, kažu, i subotom i nedeljom.

Vakcine "Fajzer-Bajonteka" predstavljaju "posao veka" za ovo mesto s jedva četiri hiljade duša. Otvoreno je šezdesetak novih radnih mesta, pa sada zapošljavaju oko trista ljudi.

U Francuskoj, ali i celoj EU, nedostaju doze, pa je svaka novost u poboljšanju snabdevanja više nego dobrodošla.

Koliko je vest o punjenju "fajzer-bajonteka" u "Delfarmu" odjeknula u Francuskoj, pokazuje i nova šaljiva izreka da je Sen Remi sir Avr, gde se nalazi fabrika, nekada bio na 80 kilometara od Pariza, a da je sada Pariz na 80 kilometara od Sen Remija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)