CIA PRIZNALA: Naoružavali smo teroriste i to ovim oružjem! (FOTO)

Novosti online

07. 04. 2021. u 14:52

ČINjENICA da je CIA naoružavala avganistanske militante, i to iste one koji sada ubijaju američke trupe, nije teorija zavere.

ЦИА ПРИЗНАЛА: Наоружавали смо терористе и то овим оружјем! (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Američka Centralna obaveštajna agencija sada se našla na udaru kritika i podsmeha korisnika Tvitera nakon što se na toj društvenoj mreži pohvalila svojim tajnim isporukama oružja džihadistima 1980-ih.

CIA je u utorak na Tviteru s ponosom prikazala raketni bacač FIM-92 Stinger. Navedeno je da je bacač raketa, koji su SAD isporučile, omogućio avganistanskim gerilcima, poznatim kao mudžahedini, da unište borbene jurišne helikoptere Mi-24D koje su Sovjeti raspoređivali kako bi pojačali svoju kontrolu nad Avganistanom.

Operacija „Ciklon“ bila je jedna od najdužih i najskupljih tajnih operacija CIA i obelodanila je kako je agencija tajno slala oružje i novac avganistanskim mudžahedinima, koji su početkom 1980-ih vodili gerilsku akciju protiv sovjetskih snaga. Program je nastavljen kroz administracije Džimija Kartera, Ronalda Regana i Džordža Buša, dok su SAD insistirale da su mudžahedini „borci za slobodu“.

Ti „borci za slobodu“, koji su Osamu Bin Ladena smatrali saveznikom, na kraju su prerasli u talibane, grupu protiv koje se SAD bore u Avganistanu skoro dve decenije.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton priznala je 2010. godine da su „ljude protiv kojih se sada bore finansirali pre 20 godina“, dodajući da je naoružavanje džihadista u to vreme izgledalo „kao dobra ideja“.

CIA se, naravno, odlučila da ove informacije ne uključi u svoju objavu na Tviteru. Međutim, Tviteraši to nisu zaboravili, pa su tu informciju naglasili, usput se podsmevajući američkoj obaveštajnoj agenciji.

„Zbog toga bi trebalo da verujete gotovo svemu za šta je optužena CIA širom sveta. Jer 20 godina kasnije oni će to jednostavno priznati“, objavio je jedan korisnik Tvitera, dok su se drugi podsmevavali objavljujući komentare tipa: „Dobro da nam se sve to nije vratilo sada“, „Šta se onda desilo?“, i „Potom je u tom regionu zavladao mir zauvek“.

Operacija „Ciklon“ završena je 1989. godine, mada je novac i dalje stizao mudžahedinima tokom Avganistanskog građanskog rata od 1989. do 1992. godine, što je vodilo u još jedan brutalni međudžihadistički sukob koji se završio pobedom talibana 1996. godine. Operacija CIA bio je jedan od više od 80 američkih pokušaja promene režima tokom 20. veka. 

Otvara se pitanje da li će se trenutno mešanje Amerike jednog dana naći na Tviteru. Možda će američko Ministarstvo odbrane jednog dana objaviti sliku projektila TOV koji su džihadisti Al Nusra koristili za gađanje tenkova sirijske vojske. Možda će se nekadašnja druga osoba Stejt departmenta Vicktorija Nuland jednog dana sa radošću osvrnuti na vreme kada je pomogla u kreiranju državnog udara u Ukrajini. Možda, ipak, odluče da ćute, piše RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi