ZAGLAVLJEN BROD POD ISTRAGOM: Uprava Sueckog kanala predlaže novo rešenje (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

07. 04. 2021. u 13:25

UPRAVA Sueckog kanala (SCA) razmatra proširenje južnog dela plovnog puta koji je prošle sedmice blokirao ogroman teretni brod "Ever Given", prenosi Rojters.

ЗАГЛАВЉЕН БРОД ПОД ИСТРАГОМ: Управа Суецког канала предлаже ново решење (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Vikipedija

Brod "Ever Given", dug 400 metara, zaglavio se 23. marta u južnom delu kanala zbog peščane oluje i snažnih vetrova koji su smanjili vidljivost. Saobraćaj je bio blokiran šest dana, što je izazvalo ogromne poremećaje u globalnoj trgovini i gubitke koji se mere milijardama dolara.

"Ever Given" je u međuvremenu preusmeren u jezero koje razdvaja dva dela kanala radi istrage.

Uprava ističe da će i dalje kroz kanal propuštati velike brodove, dodajući da namerava da poboljša kapacitete za rešavanje problema koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

- Pokušaćemo da nabavimo još dva tegljača vučne snage veće od 200 tona, 250 ili 280 - rekao je Rojtersu šef uprave kanala Osama Rabie.

Razmatra se i nabavka dizalice koja bi mogla da iskrca teret na visinama do 250 metara, rekao je Rabie.

U jednom trenutku je uprava razmatrala da istovari sav teret sa 400 metara dugog broda kako bi ga olakšali i tako "odglavili" iz obala kanala, ali su na kraju odustali od tog plana jer nisu imali ni vremena ni potrebnu opremu.

Uprava razmatra i mogućnost proširenja južnog dela kanala, na području na kojem se zaglavio Ever Given.

- Ako treba proširiti deo dug 250 metara, možda ćemo (na kraju) proširiti 400 metara. Naše procedure su ispravne, samo želimo da poboljšamo uslugu - rekao je Rabie.

Suecki kanal ponovo je bio na kratko blokiran ove sedmice, kada se naftni tanker "M/T Rumford "suočio sa poteškoćama" na jugu kanala.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)