DA LI ĆE NOVČANICE POSTATI PROŠLOST: Još jedna svetska valuta dobija digitalni oblik

Novosti online

06. 04. 2021. u 11:11

JAPANSKA banka (BOJ) saopštila je u ponedeljak da je započela eksperimente za proučavanje izvodljivosti izdavanja sopstvene digitalne valute. Tim potezom se pridružuje ostalim globalnim centralnim bankama u istraživanju opcija u digitalnom sektoru.

ДА ЛИ ЋЕ НОВЧАНИЦЕ ПОСТАТИ ПРОШЛОСТ: Још једна светска валута добија дигитални облик

Foto AP

Već imamo tzv. kripto dolar, Kinezi spremaju plan da digitalni juan uđe u masovnu upotrebu, a takođe je i Rusija najavila testiranje ruske rublje u elektronskoj formi, i to već ove godine. Osim toga, Švedska namerava da postane prvo svetsko kešles društvo, uvođenjem digitalne krune.

Prema regulatoru, prva faza eksperimenta biće izvedena do marta 2022. godine i biće usredsređena na ispitivanje tehničke izvodljivosti izdavanja, distribucije i otkupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Zatim će se preći na drugu fazu eksperimenata, koja će proučiti detaljnije funkcije: na primer, da li treba postaviti ograničenja na iznos CBDC koji svaki entitet može da ima.

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru. NJen izvršni direktor, Shinichi Uchida, rekao je prošlog meseca da će banka, ako je potrebno, pokrenuti pilot program koji uključuje dobavljače platnih usluga i krajnje korisnike.

Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time "pretnju" koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

U Kini je trenutno u toku veliko pilotsko testiranje digitalnog juana u većim gradovima širom zemlje. Nacionalna centralna banka planira da suverena digitalna valuta bude spremna na vreme za Zimske olimpijske igre koje se organizuju 2022. godine.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)