DA LI JE OVO MRAČNI ZNAK? Nebo iznad Ukrajine sablasno prazno, nema civilnih aviona, sve podseća na noć uoči NATO agresije! (FOTO)

Novosti online

03. 04. 2021. u 21:58

U NAPADU bespilotne letalice ukrajinskih vojnih snaga na Donjecku narodnu republiku (DNR) danas je poginulo dete, dok je jedna žena ranjena.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО МРАЧНИ ЗНАК? Небо изнад Украјине сабласно празно, нема цивилних авиона, све подсећа на ноћ уочи НАТО агресије! (ФОТО)

Foto: AP Photo/Andrew Lubimov/Depositphotos

Kako je istakao predstavnik Narodne milicije DNR, cilj napada je bio naseljeni rejon u mestu Aleksandrovsko.

- U tom momentu u dvorištu se nalazilo dvoje civila. Usled zločinačkih akcija ukrajinskih militanata poginulo je dete rođeno 2016. godine, a jedna žena je zadobila povrede različite težine. Ona je prebačena u bolnicu gde joj je pružena sva neophodna medicinska pomoć - precizirao je on, javlja Sputnjik.

Ranije je predstavništvo samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštio da su ukrajinske snage tokom proteklog dana šest puta narušile primirje, gađajući teritoriju LNR. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine gađali su naselja iz artiljerijskog oruđa i minobacača. Podaci o žrtvama nisu saopšteni.

U međuvremenu pojavile se slika civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Donjecka. Kako za sada stvari stoje, sve izgleda kao da se civilno vazduhoplovstvo preusmerava da zaobilazi ovu oblast što može dati naznake da se uskoro očekuje vojni odgovor Rusije na na napad.

Foto: Printskrin eSky.rs

Avio saobraćaj iznad Ukrajine

Ovakva situacija, kako prenosi "Alo" je bila 23. marta 1999. godine na nebu iznad Srbije, baš na dan kada su NATO avioni započeli agresiju.

- Prva borbena posluga zauzela je svoja mesta i čekala dalja naređenja. Slika osmatračkog radara pokazivala je vazdušnu situaciju u krugu od 250 kilometara. Nešto oko 23 časa vazdušni prostor nad teritorijom bivše SFRJ ostao je bez ijednog civilnog aviona. Saobraćaj svih onih koji su preletali Balkan ustaljenim maršutama pretvorio se u vidljivo gusto “usmereni tok” kroz Mađarsku, Rumuniju i Bugarasku. Nije bilo dileme, počelo je ili će uskoro početi! - zapisao je na početku svoje knjige “Pad noćnog sokola”, pukovnik u penziji Slaviša Golubović.

On je dodao još jedan zanimljiv detalj:

- Nada da će nas gusta magla, koja je te noći obavijala obale Save, bar malo zaštititi, ubrzo nas je napustila. Nebo je postalo kristalno čisto. U iščekivanju najgoreg dočekali smo jutro. U 6.10 bili smo prevedeni u pripravnost broj 3.

Tadašnji komandant RV i PVO VJ general –pukovnik Spasoje Smiljanić u svojoj knjizi “Agresija NATO, ratno vazduhoplovostvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine” navodi da su obaveštajni organi RV i PVO još 19. marta dali informaciju komandi da će do agresije početi narednih dana.

Foto: Slaviša Golubović/ "Pad noćnog sokola"

General Smiljanić navodi u knjizi da je vazdušni saobraćaj u koridorima iznad Mađarske, Rumunije i Bugarske tog 24. marta 1999. i dalje bio veoma živ, ali da je između 17 i 18 časova došlo do postepenog smanjivanja vazdušnog saobraćaja iznad ovih zemalja da bi posle 18 časova poptuno prestao.

- Čisto i prazno nebo iznad jugositočne Evrope, za laika je bilo iznenađenje. Meni je bilo izvesno da uskoro počinje agresija na šta sam upozorio grupu za borbeno komandovanje na privremenom komandnom mestu Konade RV i PVO u zgradi Komande u Zemunu i komndante Korupusa RV i PVO - napisao je general Smiljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista