POSTIGNUT DOGOVOR: Orban, Moravjecki i Salvini grade novu evropsku političku grupaciju

Tanjug

02. 04. 2021. u 00:52

MAĐARSKI premijer Viktor Orban bio je domaćin razgovora sa svojim poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim i liderom italijanske desničarske stranke Liga Mateom Salvinijem, kako bi pokušali da postave temelje za novu evropsku političku grupaciju.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Орбан, Моравјецки и Салвини граде нову европску политичку групацију

Foto: Tanju/AP Photo

Na brifingu za novinare posle razgovora u četvrtak uveče, političari su obećali da će nastaviti saradnju u potrazi za onim što je Orban nazvao “evropskom renesansom”, ali nisu saopštili mnogo detalja o prirodi saveza, prenosi AP.

Do sastanka je došlo dve nedelje nakon što je Orbanova vladajuća stranka Fides finalizirala raskid sa evropskom političkom porodicom desnog centra, Evropskom narodnom strankom (EPP).

Budući da je njegova stranka sada bez poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu, Orban je dao znak da se nada da će “reorganizovati evropsko desno krilo” i pronaći dom u Briselu za mađarske poslanike i druge antiimigracione stranke.

- Okupili smo se da planiramo i razgovaramo o budućnosti Evrope. Kao što je rekao gospodin Salvini, a svi smo se složili, želimo evropsku renesansu...Mnogo miliona evropskih građana ostalo je bez adekvatnog i efikasnog predstavništva - rekao je Orban.

Salvini, koji deli Orbanovo čvrsto protivljenje imigraciji, na čelu je italijanske Lige, najveće stranke krajnje desničarske grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu.

Kao što je Salvini ranije primetio, ako bi se grupa spojila sa evroskeptičnim evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), u kojoj je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), to bi bio drugi po veličini blok parlamenta nakon moćne EPP.

Salvini, koji je izrazio nadu u takvo spajanje, nazvao je sastanak „istorijskim“ i primetio da simbolika pada na katolički Veliki četvrtak.

- Radimo na tome da ljudi u Evropi mogu da napuste najmračniji trenutak posleratne ere, stavljajući u središte nadu, porodicu, posao, prava, slobode - rekao je.

Moravjecki je, kako prenosi AP, podržao Orbanove pozive da se stvori evropska politička snaga ''koja će poštovati nacionali suverenitet i slobodu'' i koja će promovisati tradicionalne vrednosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)