UKINUTI OGRANIČENJA U IZVEŠTAVANJU: Mađarski novinari traže pristup bolnicama

Tanjug

31. 03. 2021. u 11:59

DESETINE nezavisnih mađarskih medija objavili su danas otvoreno pismo u kojem od vlade premijera Viktora Orbana traže da ukine ograničenja u izveštavanju o zdravstvenom sistemu tokom pandemije kovida-19.

УКИНУТИ ОГРАНИЧЕЊА У ИЗВЕШТАВАЊУ: Мађарски новинари траже приступ болницама

Foto: EPA

Mađarska vlada je saopštila da je samo državnim medijima dozvoljen pristup bolnicama i centrima za vakcinaciju, ali je demantovala ograničenja u izveštavanju, prenosi agencija Rojters.

Nezavisne novinske kuće, međutim, tvrde da im je zabranjeno da razgovaraju sa medicinarima.

- Lekari i medicinske sestre nemaju slobodu da razgovaraju sa javnošću, dok novinari ne smeju u bolnice, pa ne možemo proceniti šta se tamo događa - navodi se u pismu objavljenom u 28 nezavisnih novina, veb stranica i na drugim mestima.

Novinari su tražili od Orbana da ih pusti da rade u bolničkim prostorijama i centrima za vakcinaciju, omogući zdravstvenim radnicima da razgovaraju sa novinarima i da, umesto ograničenih dnevnih brifinga, obezbedi informacije u realnom vremenu.

Mađarska je proteklih nedelja registrovala najveći dnevni broj preminulih u svetu po glavi stanovnika, jer je pandemija izvršila ogroman pritisak na sektor zdravstvene zaštite, uprkos kampanji vakcinacije koja je obuhvatila petinu populacije, što je među najvišim stopama u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!