NEMAČKA KOMISIJA ZA VAKCINACIJU PREPORUČILA: Umesto druge doze Astra Zeneke mlađima od 60 godina davati mRNK - vakcine

Tanjug

02. 04. 2021. u 00:39

NEMAČKA komisija za vakcinaciju, poznata kao STIKO, preporučila je da mlađi od 60 godina, koji su primili prvu dozu Astrazenekine vakcine protiv korona virusa, kao drugu dozu prime “drugi proizvod”.

НЕМАЧКА КОМИСИЈА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ ПРЕПОРУЧИЛА: Уместо друге дозе Астра Зенеке млађима од 60 година давати мРНК - вакцине

Foto: AP

U ažuriranoj preporuci na svojoj veb stranici, STIKO je naveo da ne postoje naučni dokazi o bezbednosti mešovite serije vakcina.

- Dok ne budu dostupni odgovarajući podaci, STIKO preporučuje osobama mlađim od 60 godina da se umesto druge doze Astrazeneke nakon 12 nedelja da doza mRNK-vakcine“, navodi se u saopštenju.

Vakcine sa mRNK uključuju one koje su napravile kompanije Fajzer-Bajontek i Moderna.

Ranije tokom nedelje, Nemačka je saopštila da samo ljudima starijim od 60 godina treba davati vakcinu Astrazeneku zbog retkih, ali ozbiljnih pojava tromboembolijskih neželjenih efekata.

Bilo je rečeno da će kasnije dati posebnu preporuku mlađim ljudima koji su već dobili prvu dozu, podseća Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...