PUTIN PORUČIO ZAPADU: Pristup Rusije sprečavanju sajber sukoba nepromenjen

Tanjug

26. 03. 2021. u 19:03

NA sednici Saveta bezbednosti Rusije danas je odobren nacrt dokumenta koji se tiče državne politike u oblasti međunarodne informacione bezbednosti, a ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da je ovaj dokument doprinos strateškom cilju sprečavanja sukoba u sajber prostoru.

ПУТИН ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Приступ Русије спречавању сајбер сукоба непромењен

Foto: EPA

„Nova ruska strategija u oblasti međunarodne informatičke bezbednosti mora da održi kontinuitet u politici Rusije koja se odnosi na sprečavanje sukoba u sajber prostoru“, rekao je predsednik Putin na sastanku Saveta bezbednosti Rusije, prenosi TASS.

On je podsetio da je prethodna verzija ruskog strateškog dokumenta usvojena 2013. godine i da je njom postavljen zadatak da se promoviše formiranje globalnog sistema koji će zaštititi međunarodni informatički prostor.

TASS prenosi da je Putin pozvao na ponovno potvrđivanje posvećenosti ovom cilju i istovremeno preciziranje i po potrebi ispravljanje prioritetnih smernica u skladu sa trenutnom realnošću.

Putin je naglasio da je primena ruskog dokumenta omogućila niz praktičnih koraka, pa je tako 2018. godine većina država članica UN prihvatila rusku rezoluciju o međunarodnoj „sajber bezbednosti“, koja je prvi put postavila kodeks ponašanja na ovom polju.

Ruski predsednik je podsetio i da je 2019. pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, specijalni pregovarački mehanizam stvoren na inicijativu Rusije, započeo svoje aktivnosti pod pokroviteljstvom UN, prenosi agencija.

TASS navodi da je Putin u svom izlaganju zaključio da će pristup Rusije kada je reč o formiranju globalnog režima osiguranja digitalne bezbednosti, izradi jasnih i preciznih pravila ostati otvoren, transparentan i nepromenjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije