MEĐUNARODNO TELO PRI UJEDINJENIM NACIJAMA UPOZORAVA: Stariji sve češće koriste opijate - vlada "tiha pandemija"

J.Ž.S.

25. 03. 2021. u 22:38

MEĐUNARODNI odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji deluje pri UN, upozorio je na povećanu konzumaciju opijata kod starijih osoba, a reč je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom".

МЕЂУНАРОДНО ТЕЛО ПРИ УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА УПОЗОРАВА: Старији све чешће користе опијате - влада тиха пандемија

Foto: Depositphotos

Starenje svetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama sa niskim primanjima i zbog toga je neophodno usredsrediti se na teškoće starijih osoba. Naučnici su često zanemarivali upotrebu opijata kod osoba starijih od 65 godina. Razlog tome je nedostatak informacija, zbog čega vlade nisu pridavale pažnju toj pošasti, pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv zavisnosti kod starijih.

U SAD konzumacija opijata kod starijih od 65 godina utrostručila se u poslednjoj deceniji. U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine preterano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti "propisuju se nesrazmerno starijim osobama".

INCB upozorava na rastući problem, a to je istovremeno uzimanje najmanje pet lekova na dan - sredstva koje starije osobe dobijaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji.

Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i hronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posledice su padovi starijih osoba i saobraćajne nesreće koje one mogu da izazovu, zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, izolacija i depresija kao posledica "stigmatizacije" i "srama". U svom izveštaju INBC upozorava i na posledice pandemije kovida-19 na mentalno zdravlje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri