KINEZI ZAPRETILI AMERIKANCIMA I NJIHOVIM SAVEZNICIMA: "Pogledajte mapu sveta - ako nas iznervirate, teško ćete izaći na kraj"

Novosti online

24. 03. 2021. u 22:45

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je članice alijanse „Pet očiju“ da uđu u 21. vek i prestanu da posmatraju Peking kao dinastiju Đing, nakon što su zemlje tog saveza optužile Kinu za kršenje ljudskih prava.

КИНЕЗИ ЗАПРЕТИЛИ АМЕРИКАНЦИМА И ЊИХОВИМ САВЕЗНИЦИМА: Погледајте мапу света - ако нас изнервирате, тешко ћете изаћи на крај

Foto: EPA/Depositphotos

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Sua Čunjing pozvala je na konferenciji za štampu države saveza „Pet očiju“ (Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD) da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine. 

Sua je rekla da članice saveza treba da pređu u 21. vek i shvate da se današnja Kina veoma razlikuje od dinastije Đing. Ona je navela da ovih pet država podsećaju na savez osam država koji je napao i opljačkao severnu Kinu 1900. godine.

- Kina sada nije Kina od pre 120 godina. Kinezi nisu razdražljivi, ali ako ih neko iritira, teško će izaći na kraj sa njima - naglasila je.

Dovodeći u pitanje legitimitet ovih država da prozivaju Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, portparolka je izjavila da Ujedinjene nacije imaju više od 190 država članica i nekoliko saveza poput „Pet očiju“ ne mogu predstavljati međunarodnu zajednicu.

Dodala je i da je podrška kritikama Kine oskudna, prenosi RT.

- Samo pogledajte mapu sveta i znaćete da Kina ima prijatelje širom sveta. O čemu da brinemo? - istakla je ona.

NJeni komentari usledili su nakon što su mnoge zapadne države kritikovale kineske izveštaje o ljudskim pravima i uvele sankcije protiv zvaničnika umešanih u navodne kršenja prava u Sinđijangu. U utorak su Australija i Novi Zeland u zajedničkoj izjavi pozdravili odluku SAD, EU, Kanade i Velike Britanije da uvedu sankcije visokim kineskim zvaničnicima.

Peking negira optužbe i poziva Zapad da prestane da se meša u kineske unutrašnje stvari.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aco

25.03.2021. 00:02

Arapi ubiju pa samelju onog novinara i citav svet zna za to i nema osude ni sankcija.Americki (zapadni ) prijatelji koji imaju koristi od arapa.Dali je to demokratija i pravo????