IZRAELCI PONOVO GLASALI: Veoma napeta situacija u zemlji, premijer Netanijahu pod optužbom za korupciju

I.STANOJEVIĆ

23. 03. 2021. u 18:23

ČETVRTI put za dve godine Izraelci su danas izašli na opšte izbore. Prethodna tri glasanja nisu donela jasne pobednike, pa je zemlju zahvatila kriza koja je, decembra prošle godine, prevaziđena formiranjem vlade nacionalnog jedinstva.

ИЗРАЕЛЦИ ПОНОВО ГЛАСАЛИ: Веома напета ситуација у земљи, премијер Нетанијаху под оптужбом за корупцију

Foto: Tanjug/AP Photo

Situacija je i sada, nanovo, veoma napeta. Jer, bez obzira na rezultat izbora, za samo dve nedelje biće održan nastavak suđenja premijeru Benjaminu Netanijahu (71) koji je optužen za korupciju. Zbog toga se ovi izbori smatraju i svojevrsnim referendumom, koji će odlučiti o premijerovoj političkoj sudbini.

Netanijahu je prvi izraelski premijer kome se sudi tokom trajanja mandata, u procesu otpočetom nekoliko meseci uoči ovih izbora. Optužen je za primanje mita, prevaru i zloupotrebe poverenja u tri slučaja. U zamenu za usluge on je navodno, od moćnih biznismena, dobijao poklone, uglavnom cigare i flaše šampanjca.

Ono što premijeru, bez obzira na ovo suđenje, ide naruku jeste otvaranje zemlje, pošto je borba protiv virusa korona dala odlične rezultate i vakcinisano je više od polovine Izraelaca, dok je skoro dve trećine primilo prvu dozu. Privreda je, posle gotovo godinu dana s malim pauzama, ponovo u pogonu, a broj obolelih od kovida 19 je u stalnom padu.

SREĆNA ZEMLjA

PREMIJER Benjamin Netanijahu, glasao je u Jerusalimu sa suprugom Sarom (na slici). "Ovo je festival demokratije. Ovo je srećna zemlja. Izrael je zemlja u kojoj se ljudi smeju", rekao je. Izraelski lider se nešto ranije na "Fejsbuku" obratio pristalicama, rekavši da njegovom konzervativnom Likudu nedostaju dva poslanička mandata za većinu od 61 poslanika u parlamentu, Knesetu, sa 120 mesta.

Netanijahu, koji je na vlasti od 2009. godine, a prethodno je i, krajem devedesetih, tri godine bio premijer, ima "klimave" šanse da se održi. Njegova stranka Likud, najverovatnije će inkasirati najviše poslaničkih mandata, ali kako kažu prognoze, ne i procenat potreban za samostalno formiranje vlade.

Prema sondaži javnog mnjenja, stranke koje su na suprotnim pozicijama od premijerovih, mogle bi da prevagnu. Drugo je pitanje da li će uspele da prevaziđu međusobne razlike i obrazuju parlamentarnu većinu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin izrazio je zabrinutost za demokratiju u Izraelu, a lider opozicije Jair Lapid, upozorio da bi izbori mogli da dovedu do "mračne vlade" i optužio Netanijahua da želi da predvodi "rasističku i homofobičnu" desničarsku koaliciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!