ZARAĐUJU ALI NE DOZVOLJAVAJU UPOTREBU: EU pokrenula kampanju dezinformacija protiv ruske vakcine Sputnjik Ve

Novosti online

22. 03. 2021. u 16:12 >> 16:12

ZAMENIK ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da su institucije Evropske unije pokrenule kampanju dezinformacije i diskriminacije ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

ЗАРАЂУЈУ АЛИ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ УПОТРЕБУ: ЕУ покренула кампању дезинформација против руске вакцине Спутњик Ве

Foto: Tanjug

Nastavljaju se pokušaji sprečavanja upotrebe ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji, objasnio je Gruško u komitetu Državne dume za međunarodna pitanja na temu „Rusija – Evropa: realnost i perspektive“.

On je dodao da evropske institucije demonstrativno ignorišu rusku vakcinu i da je protiv nje pokrenuta kampanja dezinformacije i diskriminacije,

„Daju se političke izjave koje se ne mogu drugačije protumačiti nego kao politizovane, koje nemaju za cilj suočavanje sa ovim zlom, sa ovim izazovom“, dodao je on.

Evropski komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Tjeri Breton je 21. marta izjavio da Evropskoj uniji nije potrebna ruska vakcina protiv korone „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Breton je prošle nedelje izjavio da Evropska komisija ne sumnja u kvalitet „Sputnjika Ve“, ali da je poznato da Rusija ima „poteškoće sa proizvodnjom ove vakcine“.

Prva švajcarska kompanija „Adien Farma i Biotek“ već je zaključila sporazum o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na teritoriji Italije. Dok Evropska agencija za lekove ne odobri vakcinu, njena upotreba u EU nije moguća. Međutim, proizvodnja je moguća bez odobrenja evropskog regulatora za izvoz u zemlje u kojima se vakcina koristi. Trenutno je na spisku više od 40 zemalja, uključujući Mađarsku i Slovačku, koje su jednostrano odobrile lek.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije