RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Prelazak na alternativne nacionalne i svetske valute, kao zamene za dolar

Novosti online

22. 03. 2021. u 08:04

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da sankcione rizike za Rusiju treba smanjiti jačanjem tehnološke samostalnosti, koristeći svetske valute koje su alternativa dolaru i napuštanjem međunarodnih platnih sistema.

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Прелазак на алтернативне националне и светске валуте, као замене за долар

Foto: EPA

- Vidite kako SAD objavljuju da je njihov zadatak da ograniče mogućnosti tehnološkog razvoja Ruske Federacije i Kineske Narodne Republike. Zato treba da smanjimo sankcione rizike kroz jačanje svoje tehnološke samostalnosti, prelaskom na transakcije u nacionalnim valutama i u svetskim valutama koje su alternativa dolaru - rekao je Lavrov u intervjuu kineskim medijima.

Ruski ministar je pozvao da se „smanji korišćenje međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad. On je objasnio da život tera Rusiju i Kinu da grade svoj ekonomski i socijalni razvojni put na takav način da ne zavisi od "hirova" koje pokazuju zapadni partneri.

- Kažnjavati na savremenoj međunarodnoj areni bilo koga – nije u redu, a pokušavati na isti način prići Rusiji i Kini – nije pametno - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kreće danas u azijsku turneju. U periodu od 22-25. marta posetiće Kinu i Južnu Koreju.

( Sputnik )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega