PROTERIVANJE MALOLETNIKA IZ AUSTRIJE: Ove mere pogodile i decu poreklom iz Srbije

Tanjug

18. 03. 2021. u 09:56

U PROTEKLOJ godini je iz Austrije proterano 67 maloletnika, među kojima je bilo i dece poreklom iz Srbije.

ПРОТЕРИВАЊЕ МАЛОЛЕТНИКА ИЗ АУСТРИЈЕ: Ове мере погодиле и децу пореклом из Србије

Foto: Piksabej

Iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, na poslanički upit iz stranke Neos, proizilazi da su od te mere bili najviše pogođeni mladi poreklom iz Gruzije.

Slučaj devojke iz Beča, koja je u Austriji odrasla, a proterana je u Gruziju, nedavno je uzburkao austrijsku javnost.

Tako je prošle godine kada je reč o deci i maloletnicima koji imaju pratnju naloženo 24 državljanina Gruzije da napuste zemlju.

Na drugom mestu liste je osam maloletnika iz Ukrajine i sedam iz Srbije. Na dobrovoljni povratak odlučilo se 287 maloletnika sa porodicom, a u toj kategorini listu zemalja porekla predvodi Ukrajina, ispred Srbije i Gruzije. Prošle godine je ukupno 5.730 maloletnika dobilo status azila, od kojih je 5.544 došlo u pratnji roditelja, a većina je i rođena u Austriji - 3.220.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja