ZAHAROVA ZAPRETILA KIJEVU: Ako Ukrajina krene na Krim, smatraćemo to agresijom na Rusiju!

Novosti online

15. 03. 2021. u 16:05

SVI napori Kijeva da vrati Krim Ukrajini su nelegitimni i biće shvaćeni kao agresija na subjekte Ruske Federacije, Moskva poziva na poštovanje legitimnog izbora stanovnika poluostrva, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ЗАПРЕТИЛА КИЈЕВУ: Ако Украјина крене на Крим, сматраћемо то агресијом на Русију!

Foto: Printskrin

- Svi napori Kijeva da vrati Krim su nelegitimni i ne mogu se shvatiti drugačije nego kao pretnja agresijom na dva konstitutivna entiteta Ruske Federacije. Još jednom podsećamo da ćemo učešće svih država i organizacija u takvim dejstvima, uključujući inicijative Krimske platforma, smatrati kao neprijateljski korak prema Rusiji, kao direktno zadiranje u njen teritorijalni integritet - navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, „približavanje sedme godišnjice ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom ne daje mira ukrajinskim liderima“.

- Prošle nedelje je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba objavio o neka tri ‘stuba’ na kojima će se graditi politika ‘povratka’ Krima i Sevastopolja. To je nova strategija ‘deokupacije’ koju je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, inicijativa Krimska platforma i ‘obnavljanje međunarodnog prava’. Može se sa sigurnošću reći da na tako klimavim ‘stubovima’ nećete dugo izdržati - rekla je Zaharova.

- Nikakve "strategije" za rad ispod žita protiv stanovnika Krima, uključujući sankcije i vodenu blokadu, ne mogu da vrate poverenje u njih (Kijev). Nikakve platforme za diskusiju sa drugim zemljama o fantomskom bolu Kijeva neće ubediti Krimljane da promene svoju odluku sa referenduma iz 2014. godine. Nikakvi razgovori o navodnom kršenju međunarodnih normi ne mogu ukinuti njihovo legitimno pravo na samoopredeljenje - naglasila je ona.

Kako je saopštila Zaharova, kijevske vlasti pod zaštitom svojih zapadnih mentora krše međunarodno pravo.

- Njihova politika totalne nasilne ukrajinizacije, podsticanje neonacizma, kršenje jezičkih, kulturnih i obrazovnih prava nacionalnih manjina i građana koji govore ruskim jezikom, borba sa neistomišljenicima, propaganda rusofobije, čišćenje informacionog prostora – sve ovo udaljava Kijev, ne samo od ruskog Krima, već i od regiona i građana same Ukrajine - naglasila je ona.

- Pozivamo Ukrajinu, kao i druge države koje podržavaju ukrajinske "inicijative", da poštuju legitimni izbor stanovnika Krima i poštuju teritorijalni integritet Rusije - naglasila je Zaharova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi