KINA PRETEKLA SVE NA JOŠ JEDNOM POLJU: Ostavili pandemiju iza sebe - dok je Evropa još u krizi

Novosti onlajn

14. 03. 2021. u 15:01

KINA je značajno povećala svoje vođstvo u prodaji novih automobila u odnosu na zapadnu Evropu. Dok je u Evropi u januaru i februaru prodato 1,52 miliona automobila, u Kini je prodaja iznosila 3,96 miliona vozila, prema studiji "Autoekspert Dudenhofer".

КИНА ПРЕТЕКЛА СВЕ НА ЈОШ ЈЕДНОМ ПОЉУ: Оставили пандемију иза себе - док је Европа још у кризи

Foto: piksabej

Pre godinu dana u Evropi je prodato 1,99 miliona vozila, a u Kini samo 1,6 miliona u istom periodu, prenosi SEEbiz.

- U Kini nikada pre u prva dva meseca godine nisu postignuti tako visoki podaci o registraciji automobila kao 2021. godine - piše voditelj studije Ferdinand Dudenhofer, navodi Abendblat.

To je jasan znak da je Kina ostavila pandemiju korone iza sebe, dok je Evropa još uvek vrlo duboko u krizi.

Samo u Nemačkoj je u januaru i februaru prodato četvrtinu vozila manje nego u istom periodu prošle godine, naime samo oko 364.000 umesto 486.000 automobila iz prethodne godine, navodi Abendblat. Druge zapadnoevropske zemlje su stoga bile još više pogođene.

Prodaja novih automobila pala je za oko 46 odsto u Portugalu i Španiji, te za 40 odsto u Danskoj. Prema podacima, Irska je bolje prošla među zemljama EU - s minusom od 11 odsto.

Norveška je jedina zapadnoevropska zemlja koja je povećala prodaju automobila - za pet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)