I KONFLIKTE SELE U VASIONU: Trka supersila u kosmosu najavom pohoda na Mesec ušla u novu fazu

D. Vujičić

14. 03. 2021. u 10:11

MANjE od sedam dana je prošlo od kada je ruska državna agencija Roskosmos objavila da su Moskva i Peking (9. marta) potpisali Memorandum o razumevanju za zajedničku izgradnju lunarne svemirske stanice, a u zapadnim medijima već su počele spekulacije o novom velikom i neizbežnom konfliktu supersila u kosmosu.

И КОНФЛИКТЕ СЕЛЕ У ВАСИОНУ: Трка суперсила у космосу најавом похода на Месец ушла у нову фазу

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Kako izveštava "Dejli miror" "Zapad je primoran da reaguje svojim kontraplanovima za formiranje baze na Mesecu, jer "sporazum između Kine i Rusije će nedvosmisleno delovati kao multiplikator snaga i sposobnosti obe ove zemlje"da steknu prevlast u vasioni. "Miror" objašnjava da je "sigurnost Zapada u svemiru izuzetno važna zbog satelitske tehnologije koja bi mogla da bude ugrožena".

- Rusija i Kina kombinovanjem svojih resursa, novca i stručnosti mogle bi da dovedu do svih vrsta bezbednosnih pretnji po nas, kaže Brus Džons, stručnjak za Rusiju i odbranu, za "Dejli miror". Konstatujući da "svaka strana želi delić površine Meseca, i to sa dobrim razlogom, jer, "ispod može biti obilje retkih metala" ističe se i da je Trampova administracija prva prepoznala pretnju satelitskoj bezbednosti 2018. godine i formirala svoje svemirske snage - vojnu jedinicu koja ima za cilj zaštitu vojnih satelita.

- Ako bi Rusija ili Kina otele satelite, to bi značilo da veliki delovi američkog vazduhoplovstva, vojske i mornarice neće biti u mogućnosti da komuniciraju.

Britanski komandanti i Ministarstvo odbrane spremni su za masovni remont odbrane. Ministarstvo odbrane je najavilo da planira smanjivanje broja vojnika, ali i pojačavanje britanske vojne sposobnosti u svemiru. Boris Džonson se nedavno zakleo da će uložiti milijarde u nove svemirske snage u Velikoj Britaniji.

Pukovnik Ričard Kemp, bivši komandant britanskih snaga u Avganistanu, naglašava da "svaka saradnja ove vrste između Rusije i Kine - uvek izaziva zabrinutost."

- Bezbednost u svemiru odavno je izuzetno važna i pretpostavljam da će nova saradnja konkurenata značiti i formiranje britanske vojske u svemiru. Sve što ima uticaja na našu sajber i svemirsku sigurnost, mora pažljivo da se prati i Britanija će morati da bude sigurna da se njene sposobnosti u ovoj oblasti mogu takmičiti sa drugima - rekao je.

GLOBALNI TREZOR SEMENA MORA DA SE SELI NA MESEC

GLOBALNI trezor semena "Svalbard" na norveškom ostrvu Spitcbergen na artičkom arhipelagu Svalbard takođe bi trebalo da bude prebačen na "mesečevu arku" kada se uskoro stvore uslovi za to.

- Zemlja se suočava velikom verovatnoćom pogibelji od različitih prirodnih katastrofa i ljudskih pretnji poput globalnog nuklearnog rata, koje bi za kratko vreme mogle da unište veliki broj vrsta. Tuneli od mesečeve lave otkriveni su 2013. godine i verovatno će ostati netaknuti 3-4 milijarde godina. Udaljeni su samo 4-5 dana od Zemlje. Odlično su sklonište protiv lunarnih temperaturnih promena na površini, kosmičkog zračenja i mikro-meteorita. Kovčeg bi smeštao ove ugrožene vrste u uslovima od -180 stepeni Celzijusa i na još nižim temperaturama - rekao je Džikejn Ting sa Univerziteta Arizona na velikoj konferenciji vazduhoplovnih Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike u SAD .

Milione primeraka vrsta semena, sperme, jajašaca i DNK svih vrsta na zemlji trebalo bi skladištiti i na Zemljinom satelitu, što bi bila "moderna globalna polisa osiguranja" Zemljanima od prirodnih katastrofa, socijalno-ekonomskog haosa, asteroida i pretnje nuklearnim ratom - apeluje tim istraživača sa Univerziteta u Arizoni u studiji pod nazivom "Mesečeve pećine i tuneli od lave kao moderna arka".

"Kovčeg, baš kao i Nojev u Bibliji, mogao bi ekonomičnije da skladišti ugrožene vrste nego na Zemlji. Više od 6,7 miliona vrsta semena, sperme, jaja i DNK trebalo bi da budu pohranjene u kriogenim kovčezima."

Prema današnjoj kosmičkoj tehnologiji da bi se prevezlo više od 6,7 miliona uzoraka sa Svalbarda, potrebno je 250 lansiranja raketa, dok je za održavanje Zajedničke lunarne stanice dosada bilo potrebno 40 lansiranja raketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna