AMERIKANCI SU REKLI SVOJE: Ovo su tri najimpresivnija ruska aviona i poslednje četiri decenije (VIDEO)

Novosti online

13. 03. 2021. u 20:14

EKSPERTI američkog časopisa "Popjular mekaniks“ sastavili su spisak najimpresivnijih aviona koji su prvi put poleteli u poslednje četiri decenije, a među njima su i tri ruske letelice.

АМЕРИКАНЦИ СУ РЕКЛИ СВОЈЕ: Ово су три најимпресивнија руска авиона и последње четири деценије (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Eksperti su svrstali avione na listu prema datumu njihovog prvog leta. Tako je 1998. godinu, prema mišljenju autora članka, obeležio avion Be-200 „Altair“ koji je predviđen za gašenje požara. Često ga nazivaju amfibijski avion i leteći brod zbog mogućnosti da poleće kako sa zemlje, tako i sa vodene površine. Eksperti podsećaju da se Be-200 "Altair“ može koristiti i za prevoz putnika, pa čak i kao „leteća hitna pomoć“. 

U 2000. godini eksperti su kao najinteresantniji projekat izdvojili prototip lovca pete generacije sa dva motora i delta (trouglastim) krilom – MiG-1.44 MFI. 

Najbolji avion 2010. godine je, prema njihovoj proceni, Su-57 – ruski lovac pete generacije – „kombinacija nevidljivosti, brzine, savremenog naoružanja i tehnologija“.

Su-57 predviđen je za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i meta na vodi. Napravljen je da zameni teški lovac Su-27 u ruskoj vojsci. Prema rečima proizvođača, kombinacija visoke sposobnosti za manevrisanje, mogućnost leta supersoničnom brzinom, kao i savremeni sistem opreme i neupadljivost obezbeđuju ruskom lovcu preimućstvo nad drugim konkurentima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)