PONOVO HAOS U ITALIJI: Pacijenti satima čekaju u sanitetskim vozilima da se oslobodi mesto u bolnici, cela zemlja je u crvenom!

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

12. 03. 2021. u 14:02

ITALIJA se zatvara, nema više žutih zona, od 20 regiona u 12 totalno, postaju crvena zona, 7 regiona narandžasta. Takođe sve je zatvoreno osim malih trgovinskih radnji, a kao prozor u ogromnom tunelu ostaje samo Sardinija u beloj, sa minimalnim brojem zaraženih.

ПОНОВО ХАОС У ИТАЛИЈИ: Пацијенти сатима чекају у санитетским возилима да се ослободи место у болници, цела земља је у црвеном!

Foto: Depositphotos

Lacio je od mera iz žute boje morao odmah u crvenu, Rim postaje zatvoreni grad, a 3., 4. i 5. aprila čitava Italija će biti u lokdaunu (osim belih zona ako ih bude) zbog ograničenja kretanja za uskršnje praznike.

Apsolutni gospodar na Apeninskom poluostrvu postao je ponovo Kovid-19, posle tačno godinu dana i danas je italijanska Vlada nakon detaljnog sabiranja podataka po regionima od strane Naučno-tehničkog instituta odlučila da proglasi najveći deo Italije crvenom ili naranžastom zonom, samo Sardinija ostaje u beloj.

Sve se pogoršalo dramatično, naročito u poslednjim sedmicama, kada je zabeleženo gotovo 26.000 novozaraženih na dnevnom nivou, 373 preminulih, a istinska granica izdržljivosti zdravstvenog sistema prelazi preko intenzivnih terapija koje su na izdisaju u mnogim regionima. Teški pacijenti čekaju satima u kolima Hitne pomoći ispred bolnica da se eventualno oslobodi krevet.

Pre godinu gledali smo istu sliku, iz Lombardije, iz Milana, pacijente u teškom stanju su prenosili helikopterima u druge regione gde još ima kreveta za intenzivnu terapiju ili u inostranstvo. Spisak ulazaka na reanimaciju izgleda kao onaj iz nekog ratnog područja.

Sutra Parlament treba da potvrdi predlog Vlade a mere stupaju na snagu u nedelju u ponoć.

Premijer Mario Dargi objasnio je naciji da se mora podneti još jedna ovakva žrtva da bi se ugledala svetlost na kaju tunela jer je sve otišlo u sunovart počevši od Božića pa na dalje, a parcijalna zatvaranja nisu donela očekivani rezultat. U rizičnim zonama škole su zatvorene, nastava se odvija od kuće, ostaju otvorene samoposluge, apoteke a kretanje stanovništva samo uz autosertifikat o neophodnosti kretanja, odlazak na posao ili kod lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)