ZABRANJENA "GENERACIJA": Stop desničarima u Francuskoj

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

10. 03. 2021. u 23:26

FRANCUSKE vlasti odlučile su da zabrane organizaciju "Generacija identiteta" za koju je ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen istakao da poziva na diskriminaciju, mržnju i nasilje.

ЗАБРАЊЕНА ГЕНЕРАЦИЈА: Стоп десничарима у Француској

Foto AP

U dekretu o rasformiranju naglašava se, između ostalog, da svojom ideologijom pozivaju na diskriminaciju na osnovu porekla, rase i religije. Ističe se i da su svesno u isti koš stavljali muslimane, migrante, islamiste i teroriste.

Grupa je osnovana 2012. u Lionu i prema njenim podacima ima 2.800 članova. Francuski mediji prenose da specijalisti smatraju da ih ima oko 800. Poznati su po akcijama u kojima se protive "antibelom rasizmu", migrantima i "islamizaciji Francuske". U dekretu se između ostalog ističe da je ova organizacija podsticala Francuze protiv stranaca, uz isticanje simbola koji pozivaju na pobunu i redovno održavanje fizičke spreme bavljenjem borilačkim sportovima na letnjim kursevima.

Protestovali su ispred sale "Bataklan" gde je izvršen teroristički napad. U januaru su blokirali put izbeglicama u blizini španske granice. Spektakularnom akcijom, penjanjem na krov, pobunili su se protiv izgradnje džamije u Poatjeu. Dvadesetak članova ove organizacije do sada je osuđeno zbog svojih akcija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)