ČEŠKI HOTEL PROMENIO NAMENU U VREME KORONE: Umesto turista neguju beskućnike

J.Ž.S.

09. 03. 2021. u 19:00

U HOTELU sa četiri zvezdice "Princ Čarls" u Pragu bolničari u zaštitnoj opremi neguju i dele analgetike beskućnicima obolelim od kovida-19. Nekadašnje odredište međunarodnih putnika sada je otvorilo vrata gradskim beskućnicima obolelima od koronavirusa i onima koji moraju u karantin.

ЧЕШКИ ХОТЕЛ ПРОМЕНИО НАМЕНУ У ВРЕМЕ КОРОНЕ: Уместо туриста негују бескућнике

Foto: AP

       To je jedan od tri hotela koji nude svoje usluge u češkoj prestonici, gde turizam čeka neka bolja vremena dok pandemija ne posustane. Trenutno brinu o 35 beskućnika.

- Primamo obolele s blagim simptomima jer pružamo humanitarnu uslugu, nismo zdravstvena ustanova pa ovde nemamo lekara. Kada se pojavi težak slučaj, pozivamo bolnicu - kažu u hotelu.

Češka, članica Evropske unije sa 10,7 miliona stanovnika, u prošle dve nedelje bila je prema svetskim statističkim podacima vodeća po broju obolelih od kovida-19 po stanovniku i druga po broju umrlih.

Trenutno je u bolnicama oko 8.500 ljudi na lečenju od kovida. Od tog broja, oko 1.789 je u teškom stanju ili na respiratoru. U sklopu vladinih mera češki hoteli, kao i restorani i većina prodavnica, bili su zatvoreni većim delom prošle godine.

Češka je 2019. imala blizu 24.000 beskućnika, među kojima je 2.600 dece, uglavnom u Pragu i u industrijskoj regiji na severoistoku zemlje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)