TEHERAN KRŠI NUKLEARNI SPORAZUM: Iran u podzemnom postrojenju nastavio sa obogaćivanjem uranijuma

Srna

09. 03. 2021. u 00:35

ТЕХЕРАН КРШИ НУКЛЕАРНИ СПОРАЗУМ: Иран у подземном постројењу наставио са обогаћивањем уранијума

Foto AP

IRAN je počeo da obogaćuje ​​uranijum trećom serijom naprednih centrifuga u podzemnom postrojenju u Natanzu, što predstavlja nastavak kršenja nuklearnog sporazuma Teherana iz 2015. godine sa velikim silama, saopštila je danas Međnarodna agencija za nuklearnu energiju /IAEA/.

- Agencija je 7. marta potvrdila da je Iran počeo da unosi prirodni uranijumov heksafluorid u treću kaskadu centrifuga - navodi u izveštaju IAEA u koji je uvid imao Rojters.

U izveštaju se dodaje da je četvrta kaskada centrifuga postavljena, ali tek treba da bude napunjena prirodnim uranijevim heksafluoridom, postavljanje pete kaskade centrifuga je u toku, a šeste tek treba da počne.

- Osim svojih postojenja Iran sada koristi centrifuge za obogaćivanje uranijuma do pet odsto fisijske čistoće - navode iz IAEA.

To prelazi prag od 3,67 odsto obogaćenog uranijuma koji je dozvoljen sporazumom, ali je manji od praga od 20 odsto, što je nivo na kojoj se uranijum obogaćuje u drugom pogonu.

Uranijev heksafluorid je oblik u kojem se uranijum postavlja u centrifuge kako bi se pročistio.

Iran je nedavno počeo ubrzano da krši uslove sporazuma kojim je oslobođen finansijskih sankcija u zamenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti.

Teheran je počeo da krši ograničenja nakon što je 2018. godine tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Države iz sporazuma i vratio sankcije Iranu.

Sporazumom je Iranu dozvoljeno obogaćivanje uranijuma samo prvom generacijom centrifuga u podzemnom komercijalnom postrojenju u Natanzu.

Uranijum obogaćen na nivou od 90 odsto može se koristiti za izradu atomskog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)