NADAM SE POSETI SAD I SUSRETU SA BAJDENOM: Svetlana Tihanovska izrazila nadu da će uskoro da se vrati u Belorusiju

Tanjug

08. 03. 2021. u 23:43

BIVŠA kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska namerava da poseti Sjedinjene Američke Države i nada se susretu sa predsednikom DŽozefom Bajdenom.

НАДАМ СЕ ПОСЕТИ САД И СУСРЕТУ СА БАЈДЕНОМ: Светлана Тихановска изразила наду да ће ускоро да се врати у Белорусију

Foto: Arhiva

- „U kontaktu smo s Vašingtonom, razgovaramo i čuli smo snažnu poruku DŽoa Bajdena nakon što je izabran“ - rekla je Tihanovska.

Ona je naglasila da „SAD već posvećuju pažnju Belorusiji“ i dodala da ta zemlja „podržava kretanje Belorusije ka demokratiji“ i već „donekle učestvuje u rešavanju krize“, prenosi Sputnjik.

Prema njenim rečima, postoji nada za organizovanje posete Vašingtonu, iako pandemija kovida 19 predstavlja problem.

Međutim, Tihanovska nije navela potencijalne datume putovanja, ali je dodala da se „nada da će se tokom te posete sastati sa američkim predsednikom“.

Tihanovska se osvrnula i na politiku Rusije prema Belorusiji, rekavši da je razočarana time što „Moskva pruža podršku beloruskom rukovodstvu".

- „Želimo da ostanemo nezavisna država i razvijamo našu Belorusiju. U savezu smo sa Rusijom i to se neće promeniti. Imamo velike trgovinske odnose sa Rusijom i želimo da oni ostanu na istom nivou - možda transparentnije i otvorenije. Moramo živeti i zadržati iste odnose sa Rusijom -, izjavila je beloruska opozicionarka.

Izrazila je i želju da se što pre vrati u Belorusiju. Kako je rekla, nada se da će se to dogoditi narednih meseci.

- „Naš cilj je održavanje novih izbora u septembru ili oktobru“ - dodala je.

Tihanovska, koja se trenutno nalazi u Švajcarskoj, rekla je i da namerava da sa sastane sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, Evropske unije i organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Protiv Tihanovske i članova koordinacionog saveta opozicije, koji je formiran na njenu inicijativu, pokrenut je krivični postupak, između ostalog, po predmetu zavere radi preuzimanja vlasti i poziva na stvaranje ekstremističkih formacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

VANJA ŠČEPAO DŽAKU ZA GRLO: Dramatičan detalj koji je svima promakao - provokacije uzburkale emocije srpskih fudbalera (FOTO)